Varoitus! Älä lue tätä juttua, jos uskot joulupukkiin

Upseeri Risto Luukkanen on tehnyt keikkaa joulupukkina 43 vuotta. Upseerimaisella täsmällisyydellä hän ehtii kiertää tänäkin aattona 31 kotia ja pääsee vielä itsekin joulusaunaan.

Kaikki alkoi vuonna 1968, kun Risto Luukkasen esimies Tuusulan varuskunnassa pyysi Luukkasta kiertämään joulupukkina varuskunnan perheissä. Luukkanen teki työtä käskettyä. Sitten aktiivinen urheilumies alkoi tehdä keikkaa urheiluseurojen tilaisuuksissa. Siitä se on laajentunut marketteihin, mutta kotikeikat työllistävät yhä eniten.

– Tänä vuonna tuli yli 60 tilausta, mutta emmehän me sellaista määrää ehdi kiertää, Luukkanen kertoo.

Pukilla on apunaan Nasu-tonttu, eli Luukkasen 26-vuotias Pauliina-tytär. Nisu-tonttu eli Luukkasen Jaakko-poika sen sijaan ei enää yli kolmekymppisenä ole tontun hommiin ryhtynyt.

Pukki jakaa vain yhden säkin lahjoja

Kun kierrettävänä on 31 kotia, luulisi pukin tarvitsevan jo niitä lentäviä poroja urakasta selviytymiseen, mutta Luukkasen salaisuus on huolellinen etukäteissuunnittelu.

Luukkanen buukataan usein jo vuotta aiemmin. Hän käy katsomassa päivän valon aikaan jokaisen vierailupaikan osoitteen ja piirtää reitin valmiiksi karttaan. Mukanaan hänellä on kunkin vierailutalon lasten nimet, iät ja mistä asioista heitä kehutaan. Vanhempia hän ohjeistaa sähköpostitse.

– Lahjasäkki täytyy olla ulkona odottamassa. Joskus niitä voi olla jopa 10, mutta me jaamme vain yhden säkillisen. Siihen pyydämme valitsemaan lahjat siten, että jokaiselle saajalle on paketti. Lasten toivelahjat on hyvä laittaa päällimmäiseksi. Sitten on hyvä kirjoittaa nimet pakettikorttiin. Lapsi voi ihmetellä, jos pukki kääntelee pakettia eikä tiedä kenelle se on!

Vartin vierailu

Pukin ja tontun ohjelmaan kuuluu vierastalossa kysellä ensin lapsilta, ovatko he olleet kilttejä.

– Joskus lapsi voi vastata, että olen ollut kiltti, mutta äiti tai isä teki sitä tai tätä. Sellaiset tilanteet ohitamme nopeasti.

Kyselyjen jälkeen on lahjojen jako ja sen jälkeen piirileikki, johon kaikki osallistuvat, Luukkanen jatkaa.

Tämä kaikki tapahtuu noin 15 minuutissa.

– Se on sopiva aika. Puoli tuntia on jo liian pitkä, koska lapset haluavat alkaa leikkiä heti lahjaksi saamillaan leluilla.

Parasta pukkina kiertämisessä Luukkasen mukaan on nähdä iloisia lapsia. Silloin joulumieli tarttuu aikuiseenkin.

– Jotkut pelkäävät joulupukkia. Muistan itsekin kuinka pelottava se ennen oli turkki nurin päin päällä ja vitsoja kainalossa. Minua ei ole kuitenkaan pelätty. Jo se auttaa, kun kyykistyy lapsen tasolle juttelemaan.

70-vuotiaan Luukkasen taksa on 50 euroa.

– Luin jutun vasta lehdestä, jossa sanottiin, että joulupukkien taksat ovat 40–100 euroa. Tyttäreni sanoikin, että eiköhän se olisi jo ensi vuonna ikälisän paikka, 43 vuotta joulupukin keikkaa tehnyt Luukkanen naurahtaa.

Kotona odottavat sauna ja joulupöytä

Pukki ja Nasu aloittavat kierroksen heti, kun joulurauha on julistettu eli kello 12 ja viimeiset lahjat on jaettu kello 22 mennessä.

Sitten alkaa Luukkasen perheen oma joulunvietto. Kotona heitä odottaa Luukkasen vaimon lämmittämä sauna ja joulupöytä. Sen jälkeen alkaa jännittävin osuus: lahjojen jako.

– Meillä on sellainen perinne, että piilottelemme lahjoja milloin minnekin. Pukki on voinut tuoda ne takkaan, tai tonttu jättää oven taakse. Usein lahjojen jako jatkuu vielä joulupäivänäkin. Jouluna jokaisen pitäisi olla kuin lapsi, Luukkanen tuumaa.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat