Tunnettu radiojuontaja paljastaa: Näin olen mokaillut lähetyksissä

Pitkän radiouran tehnyt Ile Jokinen kertoo, mitä radiolähetysten aikana tapahtuu ja minkälaisia kämmejä hänelle on niissä sattunut.

Biisien aikana juontajat juttelevat, mitä he tekevät seuraavaksi. Lisäksi he vastaavat lukuisiin netti- ja puhelinpalautteisiin.

Jos juontaja tekee lähetyksessä virheen ja sanoo väärin, hän saa heti palautetta. Esimerkiksi uutistoimittajien nimet ovat joskus hukuksissa.

Rantalaisen Paavo luki uutiset, ja viimeisimmässä uutissähkeessä mainittiin Paavo Lipponen. Sen jälkeen sanoin, että Paavo Lipponen luki uutiset, Ile Jokinen kertoo.

Kellon ajoissa tulee myös helposti virheitä. Tehtyään kahdeksan vuotta aamuvuoroa Jokinen siirtyi iltapäiväjuontajaksi. Vuoden verran hän toivotti kuuntelijoille hyvää huomenta iltapäivän sijasta.

– Kerran olen vahingossa paljastanut Arttu Harkin pojan joululahjan lähetyksessä. Onneksi poika ei kuunnellut, Jokinen sanoo.

Mokailut kuuluvat asiaan ja niistä otetaan kaikki irti. Siitä tulee vitsi, jolle nauretaan aikansa.

Radiotempauksissa oltava ajatus

Vaikka mokailu ja torveilu kuuluvat asiaan, ne eivät ole pääsisältö. Jokinen suhtautuu varauksella radiotempauksiin, vaikka on itsekin tehnyt erikoisia radiojuttuja.

– Joskus reportaasit ovat hyviä, jos yritetään selvittää jotain asiaa. Muu touhu on vain sitä, että yritetään saada ihmiset kiinnostumaan asiasta, joka ei ole minkäänlainen, Jokinen selvittää.

Jokinen työskenteli Radio Cityssä 1990-luvun alussa, jolloin Helsingissä oli tehostettu jalankulunvalvonta. Jokinen halusi selvittää, saako Helsingissä edetä konttaamalla.

Hän konttasi ympäri Helsingin keskustaa, kunnes poliisi pysäytti. Kun poliisi totesi, ettei Jokisella ole vammoja eikä alkoholia veressä, tämä sai jatkaa matkaansa.

Radio muuttunut visuaalisemmaksi

Radio on muuttunut visuaalisemmaksi netin sekä televisiossa esitettävien radiojuontojen myötä. Jokisen mielestä radion taika häviää, kun paljastetaan liikaa.

– Radio on nopea ja voimakas väline, ja pääset lähelle ihmistä. Puheen avulla voit luoda mielikuvia ihmisten päähän, Jokinen toteaa.

Jos radiojuontaja keskittyy vain erikoisten reportaasien tekemiseen, kukaan ei lopulta kuuntele häntä. Kaikki odottavat vain, minkä tempun hän keksii seuraavaksi. Ja jossain vaiheessa ideat loppuvat.

– Mitä sitten keksit? Tapat itsesi radiossa? Jokinen ihmettelee.

Itse hän luottaa vahvasti puheen ja asian voimaan.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat