Mainos

Tiesitkö? Tämä laulajatähti keksi suomalaisten suosikkiviinan

Työskennellessään baarimikkona laivalla Jari Sillanpää keksi suomalaisille 90-luvulla hyvin tutuksi tulleen juoman: salmiakkikossun.

Nauttiessaan lounasta Hannas Krog -ravintolassa Tukholmassa, Jari Sillanpään katse osui sinistä juomaa sisältävään pulloon. Hänelle kerrottiin, että se Kronvodkasta ja sinisistä Vicks-pastilleista tehtyä juomaa.

Laivalla baarimikko Sillanpää siirtyi marja- ja yrttisnapsien tekemisestä karkkisnapseihin. Hän kokeili Mynthon-pastilleja, mutta niistä ei tullut yhtä hyvää sekoitusta kuin Vickseistä.

Aina laivan saapuessa satamaan Sillanpää juoksi R-kioskille ostamaan Vicksejä, kunnes kollega vinkkasi kokeilemaan laivan Tax free -myymälän karkkeja.

– Testasin kaikkea: Dumblea, Leijona Pastilleja, Fisherman's Friendiä. Sitten keksin, että täytyy tehdä joku salmiakkishotti, Sillanpää sanoo.

Kollega ehdotti kokeilemaan Turkinpippureita. Juomasta tuli hitti laivalla, mutta meni vielä kauan, ennen kuin se ajautui rantaan maakrapujen nautittavaksi.

– Kun viinuri lopetti työt laivalla, hän meni töihin Cantina Westiin. Siellä hän teki näitä salmiakkishotteja. Ravintola oli suosittu myös ulkohelsinkiläisten keskuudessa, joten salmari levisi koko Suomen tietoisuuteen, Sillanpää kertoo.

Studio55.fi/Anette Lehmusruuusu

Uusimmat: Studio55.fi

Mainos