Tiesitkö? Näin joulukuusi tuli koteihin

Joulupuu rakennettiin somistamaan suomalaista kotia ensimmäisen kerran 1800-luvulla. Säätyläiskodeista kuuset levisivät ympäri maata ja tulivat osaksi perinteistä joulukoristelua niin kodeissa kuin julkisissa tiloissa.

Ensimmäistä joulukuusta on vaikea lähteä nimeämään. Yhden legendan mukaan uskonpuhdistaja Martti Luther keksi joulukuusen kuusimetsässä Wittenbergissä. Mainintoja kuusista osana joulunviettoa on myös muualta Saksasta ja myös Baltian maista.

Alun perin Suomessa joulukuusia löytyi varakkaista säätyläiskodeista 1800-luvun alusta alkaen. Ensimmäisten joulukuusten kerrotaan löytyneen paroni von Klinckowströmin kotoa vuonna 1829. 1800-luvun lopulla ne levisivät myös maaseudulle, muun muassa kansakoulujen joulujuhlien välityksellä. 1920-luvulle tultaessa joulukuusi tunnettiin jo koko maassa

Kuusia saattoi olla useita, yksi jokaiselle perheenjäsenelle. Henkilökohtaisten joulukuusien taustalla vaikutti vanha tapa antaa nimipäiväsankarille pienin lahjoin ja koristein ehostettu nimipäiväkuusi. Suomessa oli tapana pystyttää myös juhannus- ja hääkuusia.

Ikivihreä kasvillisuus on toiminut koristeena erilaisissa kulttuureissa aikojen saatossa muutoinkin – esimerkiksi muinaiset egyptiläiset täyttivät kotinsa vihreillä palmun lehdillä, jotka symboloivat elämän voittoa kuolemasta. Kristitystä näkökulmasta joulukuusta voidaan verrata paratiisin puuhun.

Ulkokuuset

Suomessa kaupungeissa pystytettiin ulkokuusia 1800-luvun puolivälistä alkaen. Kun kuuset yleistyivät myös köyhissä kodeissa, ulkokuusien pystyttäminen loppui hetkeksi. 1930-luvulla ulkokuusia alettiin pystyttää Yhdysvalloissa, josta Suomi otti mallia.

New Yorkin Rockefeller Centerin suuri ja kuuluissa joulukuusi houkuttelee vuosittain tuhansia turisteja ihastelemaan loistettaan. Nykyään joulukuusia näkee joulusomisteena esimerkiksi liiketiloissa.

Koristeina ennen leivonnaiset, omenat ja konvehdit

Yksi vanha uskomus kertoo, että Martti Luther sytytti ensimmäiset kynttilät joulukuuseen, kuvatakseen perheelleen tähtitaivaan valaisemaa kuusimetsää. 

Kuusen koristeissa kynttilät ovatkin pitäneet pintansa. Parafiini keksittiin 1830-luvulla ja se teki kynttilöistä halvempia ja mahdollisti niiden runsaamman käytön koristeena. Sähkökynttilät keksittiin 1900-luvun alussa. Aluksi sähkökynttilöiden käyttö oli vähästä, mutta tällä hetkellä suurin osa käyttää turvallisempia ja käytännöllisempiä sähkökynttilöitä aitojen sijasta.

1900-luvulla Suomessa kuusen oksilta löytyi leivonnaisia, omenoita, konvehteja, paperista leikeltyjä kuvia, olkikoristeita ja erityisesti itsenäistymisen aikaan lippunauhaa.

Saksan rooli joulukoristeiden luomisessa on ollut merkittävä. 1800-luvulla värikkäät lasipallot olivat suuressa suosiossa. Kimaltelevien ja värikkäiden lasipallojen tyyli on nähtävissä yhä, vaikkakin muovisissa koristeissa. Saksasta joulukoristetrendit levisivät ympäri maailmaa.

Erilaiset tyylit ovat tulleet ja menneet, mutta kuusen oksilla koristeet ovat pysyneet prameilevina.

Lähteet: avoinmuseo.fi, evl.fi, history.com, time.com, suomalainenjoulu.com, historianet.fi

Juttu on uusinta joulukuulta 2014.

Joulukuusien juhlaa

Katso Kymmenen Uutisten kevennys Kansallismuseon puistossa ihastuttaneesta joulukuusimetsästä.

Joulukuusien juhlaa 0:44

Lue myös:

    Uusimmat