Tällainen mansikkakesä Suomeen on tulossa!

Mansikat kuuluvat kesään. Puutarhaneuvos Hannu Salo kertoo, milloin saadaan pistää suut makeaksi kotimaisella mansikalla. Entä ovatko oman maan mansikat todella muun maan marjoja maukkaampia?

Hedelmän- ja marjainviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salon mukaan ainakin näillä näkymin luvassa on makoisa mansikkakesä.

– Kasvustot talvehtivat hyvin. Paksu lumipeite suojasi kuin täkki konsanaan, joten maa ei ollut edes täysin jäässä, Salo iloitsee.

Mansikan kukinta on paraikaa käynnissä. Viljelijät seuraavatkin nyt tarkkaan säätiedotuksia hallaöiden varalta, Salo kertoo.

Halla on haitaksi kukinnalle. Mansikalle mieluisinta on vaihteleva kesäsää: paistetta ja sadetta sopivassa suhteessa.

Salo lupailee, että viimeistään juhannuksena päästään napostelemaan kotimaisia herkkumansikoita.

– Muutamat viljelijät varhaisilta paikoilta ovat jo kertoneet, että avomaalla varmaan jo parin viikon päästä ovat ensimmäiset marjat punaisina.

Miksi kotimaista?

Miksi sitten kannattaa suosia suomalaista marjaa ulkomaalaisten sijaan?

– Tuoreus ja maku, niitä kuluttajat kotimaisessa arvostavat, Salo toteaa ykskantaan.

– Meillä ei viljellä kovamaltoisia lajikkeita. Pehmeämaltoiset ovat maukkaampia, eivät puisevan oloisia kuten tuontimansikat joskus.

Mansikan hinta ja sen vaihtelut puhuttavat joka kesä. Salon mukaan hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, ja vaihtelee melkeinpä päivittäin. Jos sato on runsas, hinta on vastaavasti pienempi.

Mansikoita pakkaseen hamstraavien kannattaa Salon mukaan kantaa marjoja kotiin vasta juhannuksen jälkeen.

– Kun pääsato alkaa tulla, on marjakoko suurta ja marjat laadukkaita. Hintakin on silloin kohtuullinen.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat