Somevaari Aku, 62, neuvoo aloittelijoita: Muista tämä somessa!

Studio55.fi-lähetyksessä perjantaina vieraileva somevaari Aku Eronen, 62, neuvoo sosiaalisen median vasta-alkajia. Mistä sometus kannattaa aloittaa – entä mitä somessa ei kannata tehdä?

Aloita helposta

– Kyllä aloitus on helpointa tehdä Facebookissa. Paitsi jos ei halua keskustella – jos haluaa vaan valokuvia – niin sitten on Instagram. Mutta jos haluaa sekä kuvia että keskustelua, niin sitten Facebook on helpoin, neuvoo aktiivinen somettaja, somevaariksikin tituleerattu Aku Eronen

Erosen mukaan Facebook on alkajalle siksi Twitteriä parempi, että Facebookissa kirjoittelussa ei ole rajoitusta merkkimäärässä.

– Saat aika vapaasti ja huolettomasti kirjoitella siellä ja profiilin perustaminen on helppoa. On se helppoa toki Twitterissäkin, perustamiseen ei tarvita kuin sähköpostiosoite. 

Kirjoitatko pienelle piirille vai koko maailmalle?

– Aloittelijan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, haluaako keskustella pienessä, suppeassa piirissä ystävien ja lähisukulaisten kanssa vai haluaako laajemman keskusteluympäristön.

Profiilin perustamisvaiheessa määritellään, kuinka oma postaukset näkyvät muille.

– Toki niitä voi myöhemmin muuttaa, jos haluaa muuttaa käytäntöä, mutta alussa on tärkeää käydä profiilin kaikki kohdat hyvin läpi yhden kerran, Eronen muistuttaa. 

Pyydä apua

Jos profiilin teko tuntuu vaikealta, apua kannattaa kysyä vaikka omilta lapsilta tai ystävältä.

– Kysy joltain, joka ennestään jo on Facebookissa ja jolla on kokemusta sen käytöstä. Siitä on iso apu, ettei kaikkea tarvitse itse opetella, varsinkin jos on ikääntyvä ihminen.

Mitä someen kannattaa laittaa – ja mitä ei?

– Se riippuu paljon siitä, minkä päätöksen alussa tekee – rajaako keskustelupiirin ainoastaan tuntemiinsa läheisiin ihmisiin, jolloin keskustelu voi olla niin vapaata kuin heidän kanssaan kasvokkainkin on.

Eronen kuitenkin muistuttaa, että minkä someen on laittanut, se siellä pysyy. 

– Ja jos joku näistä läheisistä päättääkin jakaa sen laittamasi postauksen – vaikka olet ajatellut itse, että se on pienen piirin juttu vaan – niin hän voi jakaa sen myös muille kavereilleen. Ja jos siellä joku jakaa sen edelleen, niin ykskaks asia, jonka olet luullut olevan vain pienessä piirissä, saattaakin olla vähän laajemmassa piirissä.

Eronen korostaa, että kyse on ihan samasta asiasta, joka voi tapahtua kasvokkainkin. Jos suot ystävälle iltapäiväkahveilla salaisuuden, hän voi kertoa sen jo iltateellä eteenpäin. 

Muista käytöstavat!

Somessa kannattaa muistaa myös käytöstavat.

– Joku sanoo, että ”älä sano mitään, mitä et kehtaisi sanoa äitisi kuullen”. Minä olen käyttänyt sellaista, että ”älä sano mitään mitä et kehtaisi sanoa megafoniin täydellä torilla julkisesti”. Asioista voi olla eri mieltä, mutta se pitäisi ilmaista sivistyneesti.

Sosiaalisessa mediassa jylläävästä aikamme kuvasta, vihapuheesta, Eronen ei pidä ollenkaan. 

– Kyllä hyvät käytöstavat kuuluu ihmiselle ja ihmisyyteen – sivistykseen. Sama se, mikä keskustelufoorumi on – on se sitten sosiaalinen media, käytäväkeskustelu työpaikalla tai vieruskaveri bussissa, käytöstapoja täytyy sivistyneen ihmisen noudattaa. 

Aku Eronen vinkkaa neuvojaan myös Somevaarin kotisivuilla.

Kuvat: Aku Erosen albumi

Lue myös:

    Uusimmat