Mainos

Riitta Uosukainen kertoo lukuharrastuksestaan

Lukeminen kuuluu olennaisena osana Riitta Uosukaisen vapaa-aikaan. Hyvä kirja tempaa mukaansa, mutta vielä hauskempaa on heittäytyä hulluttelemaan rakkaan lapsenlapsen kanssa.

Kun Riitta Uosukainen lähtee liikkeelle, mukana kulkee lähes aina kirja. Kirjaan valtioneuvos tarttuu yhtä lailla julkisella paikalla kuin oman kodin rauhassakin; mutta ainoastaan yhteen teokseen kerrallaan.

− Runot ja aforismit ovat hyvää junalukemista. Ne ovat yleensä laihoja kirjoja, jotka on helppo pitää mukana. Niitä voi myös lukea lyhyemmässä ajassa, vaikka olisivat kuinka syvällisiä, Uosukainen vinkkaa.

Kirjallisuus yhteisenä harrastuksena

Myös puoliso Toivo "Topi" Uosukainen lukee mielellään. Pariskunta viihtyy useimmiten omien teostensa parissa.

− Emme juuri lue toisillemme ääneen, joskus ehkä lehtiä tai katkelmia kirjoista. Minä voin lukea myös autossa, Uosukainen kertoo.

Kirjakauppojen hyllyiltä löytyy nykypäivänä jos jonkinmoista parisuhdeopasta. Uosukainen toteaa, että kirjoille on jo määrästä päätellen menekkiä. Uosukaisten kirjahyllystä niitä ei silti löydy.

− En jaksa kahlata mitään oppaita läpi. Meillä ei ole sellaisia ongelmia, joita pitäisi kirjasta katsoa; me elämme ihan itse.

Lapsenlapsen mukana satujen maailmaan

Uosukainen imi vaikutteet kirjallisuuteen jo lapsuudessaan. Perheen isä luki paljon ääneen lapsille. Erityisen tärkeä kirja viisivuotiaalle pikku-Riitalle oli Marjatta Konnun teos Satuseppel.

− Sen tekstit ovat aivan selvästi vaikuttaneet elämänkatsomukseeni. Kirjassa on muun muassa Satu sinisestä perhosesta, joka kertoo erilaisuudesta. Tarinat puhuttelivat minua pienenä, ja kirjassa on myös upeat kuvat.

Nyt valtioneuvoksella on ilo jakaa satujen maailma 5-vuotiaan lapsenlapsensa Sofian kanssa, joka on varsinainen mummin silmäterä. Toiset isovanhemmat lukevat kaksikieliselle tytölle ruotsiksi, Uosukaiset suomeksi.

− Sofia on erityisen kiintynyt äänikirjoihin. Tove JanssoninTaikatalvi on hänen suosikkinsa. Meillä on hänen kanssaan hauskaa myös silloin, kun näyttelemme. Minä olen Kani ja hän Nalle Puh, Uosukainen innostuu kertomaan.

Pienen lapsen kyky omaksua kaksi kieltä ihastuttaa Uosukaista pojantyttärensä kehitystä seuratessa.

− Sofia toimii niin näppärästi kielen kanssa. Hän pitää jyrkästi kiinni siitä, ettei puhu ruotsia meidän kuullen.

Uutta materiaalia kenties luvassa

Uosukainen on itse kunnostautunut kirjailijana teoksillaan Liehuva liekinvarsi (1996) ja Nuijanisku pöytään (2004). Vastikään ilmestyneeseen Sodan haavoittama lapsuus -teokseen Uosukainen kirjoitti artikkelin Enson tyttö, desantti ja vappukukka.

Vieläkö odotettavissa on lisää materiaalia?

− En sulje pois sitä, etten lähivuosina kirjoittaisi. Nyt elämä on vain niin vilkasta pikkulapsen johdosta, ja esiintymisiäkin on yksi viikossa, Uosukainen sanoo.

Riitta Uosukainen pähkinänkuoressa

- Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja vuosina 1983–2003, opetusministeri 1991–1994 ja eduskunnan puhemies 1994–2003.

- Oli vuoden 2000 presidentinvaalissa kokoomuksen asettama presidenttiehdokas.

- Kirjoittanut kirjat Liehuva liekinvarsi (1996) sekä Nuijanisku pöytään (2004).

- Sai Suomalaisuuden liiton kunniajäsenyyden vuonna 2006.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Uusimmat: Studio55.fi

Mainos