Psykologi: Yhdistetyssä työ- ja parisuhteessa on riskinsä

Työpaikkaromanssit voivat olla, paitsi kiinnostava tapa piristää arkea, myös mahdollisuus löytää elämänsä kumppani. Aluksi yhteiset työmatkat ja lounashetket voivat tuntua päivän piristysruiskeelta. Entä jos koti- ja työrooli menevät sekaisin? Mikä auttaa tilanteessa, kun toisen naama alkaa tosissaan kyllästyttää?

– Työn ja parisuhteen yhteensovittaminen ja siinä onnistuminen riippuvat tietysti henkilöistä, sanoo Kaisa Malinen, tutkija ja psykologi Jyväskylän yliopiston perhetutkimuksesta.

– Amerikkalaisten tutkimusten mukaan yhdessä työtä tekevät pariskunnat pärjäävät yllättävänkin hyvin.

Malisen mukaan parisuhteeseen vaikuttavat eniten muun muassa se kuinka tiiviisti yhteistyötä tehdään ja minkälainen työasema osapuolilla on. Samassa yrityksessä työskentelevät saattavat esimerkiksi olla täysin eri tehtävissä, eivätkä edes näe toisiaan päivän aikana.

– Esimies-alainen suhde voi olla kinkkinen, mikäli eri asemat alkavat näkyä myös arkielämässä tai jos työssä ei kykene näkemään kumppania hänen työroolinsa kautta.

Yhdessä sovitut, selkeät rajat

Malisen mielestä on todella tärkeää, ettei kotielämä mene liikaa sekaisin työn kanssa. Pariskunnan olisikin tärkeää sopia yhdessä kuinka rajata työ- ja kotiasiat toisistaan. Esimerkiksi työstressi ja -ongelmat on hyvä pitää erossa kotiriidoista.

– Kun työasioista puhutaan koko päivä, illalla pitäisi osata jättää työ oven ulkopuolelle.

Malisen mielestä esimerkiksi yhteinen työmatka olisi hyvä aika siirtyä kotiasioista työjuttuihin ja päinvastoin. Kotoa lähdettäessä voidaan alkaa puhua päivän töistä, kun taas kotiin palattaessa siirryttäisiin arkisiin aiheisiin. Siirtyminen aiheesta toiseen onnistuisi luonnollisesti.

Kun tehdään töitä yhdessä ja nähdään vielä kotonakin jatkuvasti, on kyllästymisen mahdollisuus suuri. Malinen korostaakin oman ajan ja omien kokemuksien tärkeyttä. Vapaa-aika ilman kumppania tulee jossain vaiheessa suhdetta olemaan tarvittava henkireikä, johon täytyy olla mahdollisuus.

– Vapaa-aika voi olla yksilön omaa aikaa, jolloin ei tarvitse olla kiinnostunut samoista asioista kumppanin kanssa.

Eli jos mies haluaa mennä jääkiekko-otteluun eikä saa mistään seuraa, vaimon ei tarvitse lähteä mukaan? Tai kun vaimo ei löydä spinningiin kaveria, ei miehen tarvitse raahautua polkemaan?

– Yksilön oma jaksaminen on äärimmäisen tärkeää. Harva jaksaa innostua toisen seurasta ympäri vuorokauden, seitsemän päivää viikossa.

Yhteisiä projekteja

Malisen mukaan yhdistetyssä työ- ja parisuhteessa on sekä positiivisia että negatiivisia puolia, kuten parisuhteissa yleensäkin. Mahdolliset ongelmat on kuitenkin tehty ratkaistaviksi, ja toisen kunnioitus ja samankaltaisuus auttavat tässä suuresti.

– Esimerkiksi näyttelijäpariskunnilla on hyvä tilanne siinä mielessä, että heillä voi olla suuri ymmärrys toisen ammattia, stressiä ja työaikoja kohtaan.

– Molemmat ovat tietoisia ammatin nurjista puolista ja osaavat ymmärtää toista, kun stressi tai väsymys ovat huipussaan.

Lapsiperheissä vanhempien yhteinen ammatti ei välttämättä aiheuta haittaa. Lapset sopeutuvat moneen tilanteeseen mikäli vanhemmat vain ovat tyytyväisiä. Myös tässä kotiminän ja työminän erottaminen on tärkeää.

– Mahdolliset yhteiset työmatkat ulkomaille tai toiselle paikkakunnalle saattavat kuitenkin aiheuttaa ongelmia, mikäli lapsille ei tahdo löytyä hoitajaa matkan ajaksi.

– Vanhempien samanaikainen työstressi saattaa myös heijastua lapsiin, kun kumpikaan vanhemmista ei voi irrottautua helpottamaan toisen työtä kotona.

Tämä saattaa osaltaan vaikuttaa negatiivisesti paitsi parisuhteeseen myös uraan. Kun kotona on niin sanotusti tilanne päällä, voi keskittymiskyky työpaikalla herpaantua. Joustaminen ja toisen huomioonottaminen ovat tärkeitä seikkoja.

– Yhteiset projektit ja niissä onnistumiset sekä työssä että työelämän ulkopuolella lähentävät myös puolisoita romanttisessa mielessä.

Kuinka erottaa?

Malisen vinkkejä yhdessä työskenteleville pariskunnille ovat ennen kaikkea ymmärrys ja yritys. Sama työpaikka saattaa tuoda eteen paljon ongelmia, mikäli niitä ei yritetä järkevästi ratkaista.

– Tärkeintä lienee ymmärtää ja hyväksyä koti- ja työroolien erot.

– Esimerkiksi esimies–alainen-suhteessa on tärkeää muistaa, että toinen on työpaikalla pomo, kotona taas yhdenvertainen kumppani.

Mikäli roolien erottaminen tuntuu tavalla tai toisella vaikealta, on Malisen mielestä tärkeää puuttua asiaan. Tilanteeseen ratkaisuksi hän tarjoaa esimerkiksi työtehtävien vaihtoa.

– Uskon kuitenkin, että yrittämisellä ja toisen oman tilan kunnioituksella pääsee jo pitkälle, Malinen lopettaa.

Lue myös:

    Uusimmat