Poliisi neuvoo, miten autat ahdistelluksi joutuvaa – ”Välittämistä ei voi ulkoistaa”

Poliisi kehottaa mieluummin vähän ylireagoimaan kuin jättämään puuttumatta kanssaihmisten häiriköintiin. Se on kuitenkin viisaampaa tehdä soittamalla 112:een kuin käymällä itse selvittämään tilannetta aggressiivisen henkilön kanssa.

Jos huomaa, että jotakuta toista ihmistä julkisella paikalla häiritään tai ahdistellaan, niin miten pitää toimia?

– Lähtökohta on, että tavallinen kansalainen ottaa ensisijaisesti yhteyden 112:een. Välittämistä ei voi ulkoistaa. Jos ei itse puutu, seuraukset uhrille voivat olla ikävät. Mieluummin aina vaikka vähän ylireagoi kuin jättää puuttumatta, Helsingin poliisin viestintäjohtaja ja ylikomisario Juha Hakola sanoo.

Myös julkisissa kulkuneuvoissa esillä oleviin liikennöitsijöiden omiin hätänumeroihin voi soittaa.

– Monesti jo se voi ennaltaehkäistä ja saada häirikön luopumaan asiastaan, kun hän huomaa, että joku muukin kiinnittää siihen huomiota. Kun vielä pyytää apua esimerkiksi kanssamatkustajilta, niin häirikkö huomaa jäävänsä alakynteen.

Kannattaako häiriköijään ottaa itse kontaktia?

– Se riippuu fyysisistä voimista. Ihan nuorille tepsii usein isällinen tai äidillinen puhuttelukin, mutta jos päihtynyt henkilö on erittäin aggressiivinen, niin täytyy olla varovainen ja ymmärtää, että siinä saattaa joutua itse tekijän kohteeksi. Koskaan ei pidä ottaa ylimääräistä riskiä, vaan kääntyä mieluummin vartijan tai viranomaisen puoleen.

– Häirikön habitus yleensä kertoo, onko tilanne vaarallinen siihen puuttuvalle. Itse matkustan metrossa aika paljon, ja jos siellä vahvasti alkoholisoitunut katujen mies örisee, niin heillehän nyt ihan kuka vaan voi sanoa, että lopeta tai poistu. Ja he kyllä aika usein – joskin ehkä vähän elämöiden – uskovat ja poistuvat, koska ovat tottuneet siihen, että heitä ohjeistetaan vähän tiukemmin.

Lue myös:

    Uusimmat