Poimi vinkit vappupöytään

Vappu avaa virallisesti kesäkauden, joten vapun juhlaruuissakin maistuvat ihanat kesäiset maut. Tässä Maikkarin Makuja-sivujen vinkkejä ja ideoita vappupiknikille!

Vappuna herkutellaan pitkän kaavan mukaan, sään salliessa suunnataan eväiden kanssa piknikille. Vappulounas kannattaa toteuttaa pienistä suupaloista, joita on mukava napostella hyvässä seurassa.

Kevään juhlaan kuuluvat ehdottomasti myös runsaat salaatit.

Maukkain salaatti syntyy kevätsesongin suosikkivihanneksesta, parsasta. Salaatti saa potkua sitruunalla ja sinapilla maustetusta kastikkeesta.

Parsa-perunasalaatti

nippu vihreää tankoparsaa
300 g kiinteitä perunoita
1 kevätsipuli
2 rkl tuoretta silputtua rakuunaa
2 rkl kapriksia
1 sitruunan kuori
0,5 sitruunan mehu
1 rkl dijon-sinappia
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Keitä perunat kypsiksi ja jäähdytä. Huuhtele parsat, leikkaa kova kanta pois ja kuori varret. Laita parsat kiehuvaan suolattuun veteen ja keitä kaksi minuuttia. Nosta parsat kattilasta lautaselle, jotta kypsyminen pysähtyy.

Pilko perunat ja parsat ja laita palat astiaan. Siivuta kevätsipuli, myös vihreä osa, ja lisää perunoiden ja parsan joukkoon. Sekoita joukkoon silputtu tuore rakuuna ja kaprikset.

Valmista kastike. Raasta huolella pestystä sitruunasta kuori. Leikkaa sitruuna puoliksi ja purista toisesta puolikkaasta mehu käsin. Sekoita kuoriraasteen ja mehun joukkoon sinappi ja oliiviöljy.

Sekoita kastike salaattiin. Mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla.

Konjakki-suklaamousse

Suklaamousse. Kuva: SXC.

5–6 henkilölle
1/2 dl konjakkia
4 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
200g taloussuklaata

Kaada kattilaan konjakki, kerma ja sokeri. Anna seoksen lämmitä niin, että sokeri sulaa. Lisää joukkoon vielä taloussuklaa. Kun suklaa on sulanut, anna seoksen jäähtyä.

Sillä välin vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt suklaa-konjakkiseos kermavaahtoon. Sekoita seos varoen ja kaada mousse laseihin. Laita jääkappiin ja anna moussen jähmettyä.

Voit koristella suklaamoussen monella tavalla, esimerkiksi karkeilla, marjoilla, kekseillä ja vaikkapa valkosuklaalla.

Pieniä leipäisiä suupaloja

Salaattipöydän lisukkeeksi sopivat makoisat ja ravitsevat leipäset. Kreikkalainen fetaleipä sopii kevään juhlaan, sen täytteessä maistuvat fetajuusto ja oliivit.

Jos kaikki juhlavieraat eivät pidä fetan ja oliivin mausta, tarjolle voi laittaa myös tuoretta leipää ja itse tehtyä oliivi-juustotahnaa, joka syntyy kädenkäänteessä.

Tuoreen patongin tai maalaisleivän päälle sopii myös tonnikalatahna, josta syntyvät Sara La Fountainin ideoimat tuliset tonnikalatapakset.

Katso reseptit näihin suolaisiin herkkuihin sekä muuhun vappu-menuun Maikkarin Makuja-sivuilta. Löydät sieltä myös sima-testin.

Lue myös:

    Uusimmat