Ovatko nämä maailman kummallisimmat perinnefestivaalit?

Studio55.fi otti selvää maailman erikoisimmista perinnetapahtumista. Jostakin syystä Espanjassa nämä hommat osataan.

La Tomatina

La Tomatina on vuosittainen tomaatinheittofestivaali, joka pidetään valencialaisessa Buñolin kaupungissa elokuun viimeisenä keskiviikkona. Tapahtumassa heitetään kypsiä tomaatteja päin toisia ihmisiä yhden tunnin ajan. Tomaatit murskataan ennen heittämistä, jotta loukkaantumisriski pienenee. Yhteensä tomaatteja heitetään noin 40 tonnia.

Festivaalista on tullut Espanjan suosituimpia kesätapahtumia.

Santa Marta de Ribarteme

Espanjalaisessa Las Nievesin kaupungissa vietetään melko makaaberia festivaalia melkein kuolleiden kunniaksi. Kuolemalta täpärästi välttyneitä ihmisiä kannetaan pitkin katuja ruumisarkuissa kirkolle, ja näiden leikkihautajaisten jälkeen melkein kuolleet kertovat selviytymistarinansa. Juhla päättyy iloisiin tunnelmiin tanssin merkeissä.

Hanhien päivä

Baskilaisessa Lekeition kaupungissa järjestetään San Antolín -festivaali. Sen ohessa järjestetään Antzar Eguna eli Hanhien päivä -kilpailu.

Kilpailussa yritetään irrottaa köydessä keskellä satamaa roikkuvan hanhen pää. Kilpailijat hyppäävät rasvatun hanhen kimppuun veneestä. Vaikeusastetta lisää se, että rannoilla oleva yleisö voi kiristää tai löysätä köyttä, jossa hanhi roikkuu. Kiristämistä ja löysäämistä jatketaan kunnes kilpailija tippuu tai hanhen pää irtoaa. Kilpailun voittaja saa pitää hanhen.

Irvistelykilpailu

Irvistelykilpailut ovat erityisen suosittua kansanhupia Englannin maaseudulla. Tarkoituksena on saada aikaan mahdollisimman typerä ilme. Usein kilpailijat työntävät vielä päänsä hevosen länkien läpi, jotta irvistys saa kunnolliset kehykset.

Irvistelykilpailujen uskotaan alkaneen villiomenien syömisestä. Ne olivat niin happamia, että oli pakko irvistää. Vähitellen irvistämisestä kehittyi leikkimielinen kilpailu.

Apina-buffet

Thaimaassa järjestetään vuosittain niin sanottu apina-buffetfestivaali, jossa Lopburin kuuluisalle apinapopulaatiolle annetaan hedelmiä ja vihanneksia syötäväksi. Apinoita on yhteensä parituhatta. Tapahtuma on perustettu turismin edistämiseksi.

Vauvahyppely

Vauvahyppely eli El Colacho on espanjalainen, vuodesta 1620 harjoitettu perinne, jossa katolilaiset piruiksi pukeutuneet miehet hyppäävät edellisen 12 kuukauden aikana syntyneiden vauvojen yli. Tapahtuma järjestetään pienessä Castrillo de Murcian kylässä.

Vauvat makaavat kankaiden päällä kadulla, ja miehet hyppäävät niiden yli. Tapahtumaa pidetään hyvin vaarallisena. Vauvahyppelyn uskotaan kuitenkin puhdistavan lapset perisynnistä ja takaavan heille turvallisen elämän.

Cooper's Hill Cheese-Rolling and Wake

Lounais-Englannissa lähellä Gloucesteria järjestettävä juoksemiskilpailu, jossa mäkeä alas pyörivä kokonainen juustokiekko yritetään saada kiinni. Käytännössä se on mahdotonta, sillä juustolla on sekunnin etumatka ja sen vauhti nousee lähelle sataa kilometriä tunnissa. Niinpä kisan voittaa se, joka pääsee mäen alas ensimmäisenä.

Kilpailun uskotaan olevan yli 200 vuotta vanha. Kilpailurinne on jyrkkä, ja loukkaantumisia sattuu usein.

Tonnikalan heittokilpailu

Tunarama-festivaalilla järjestettävä tonnikalan heittokilpailu on joka tammikuussa Australian Port Lincolnissa järjestettävä erikoisuus. Vuonna 1962 ensimmäisen kerran järjestetty festivaali perustettiin markkinoimaan tuolloin orastamassa ollutta tonnikalateollisuutta. Nykyisin Port Lincolnissa on Australian suurin tonnikalantölkityslaitos.

Tonnikalanheiton maailmanennätys on 37,23 metriä vuodelta 1998. Sitä pitää hallussaan entinen moukarinheittäjä Sean Carlin.

Hadaka Matsuri

Hadaka Matsuri on Japanissa järjestettävä miesten alastonfestivaali. Tarkoituksena on olla niin alasti kuin mahdollista olematta kuitenkaan täysin alasti. Yleensä osallistujilla on yllään vain niin kutsuttu fundoshi-alusasu.

Alastonfestivaaleja järjestetään vuosittain kymmenillä eri paikkakunnilla ympäri Japania. Suurin festivaali on Okayamassa, jossa osallistujia on yli 9 000.

Kanamara Matsuri

Toinen Japanissa järjestettävä kummallinen tapahtuma vie alastomuuden hieman pidemmälle. Kanamara Matsuri on omistettu fallokselle, vapaasti käännettynä teräksiselle sellaiselle. Kawasakissa keväisin järjestettävä festivaali on sattuneesta syystä noussut turistien suosioon, ja nykyisin sen tuottamilla varoilla rahoitetaan HIV-tutkimusta.

Eukonkannon maailmanmestaruuskisat

Maailmalla hilpeyttä aiheuttanut suomalainen erikoisuus on järjestetty Sonkajärvellä vuodesta 1992. Eukonkannon perinteet ulottuvat kuitenkin vähintään 1800-luvulle ja miesten harrastamaan eukonryöstelyyn. Toiset ottavat eukonkantokisat vitsinä, mutta toisille kyseessä on totinen urheilulaji.

Tapahtuma on saanut imitoijia ympäri maailmaa: eukonkantokisoja on järjestetty mm. Intiassa, Hong Kongissa ja Yhdysvalloissa.

Lähde: Wikipedia, Guardian, oddee.com, cafebabel.com

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat