Omaishoitajuus voi rikkoa parisuhteen

Parisuhteen muuttuminen omaishoitajuudeksi voi olla syy eroon.

– Jos parisuhteen toinen osapuoli joutuu liikuntakyvyttömäksi tai sairastuu henkisesti ja toinen päätyy kumppaninsa omaishoitajaksi, edessä on melkoinen haaste. Joillain se sujuu paremmin, joillain huonommin. Valitettavasti aina omaishoitajat eivät jaksa kannatella sekä parisuhdetta että hoitosuhdetta. Se voi johtaa eroon, parisuhdekouluttaja Liisa Välilä sanoo.

Muuttunut elämäntilanne vaikuttaa esimerkiksi seksuaalisuuteen.

– Varsinkin, jos seksuaalisuutta on toteutettu pelkkänä yhdyntänä, pettymys puolison kykenemättömyyteen on suuri. Kokemus on hyvin traumaattinen myös sille, joka on ensin sairastunut, joutunut vaikka pyörätuoliin ja tullut sen päälle vielä puolisonsa jättämäksi.

– Toisaalta itse omaishoidettavastakin voi tuntua hyvin vaikealta, että oma puoliso on nyt myös hoitaja.

Käytännön lisäksi henkistä tukea

Välilä sanoo, että ongelmiin voi puuttua monella tapaa.

– Ensinnäkin tukea antavan hoitohenkilökunnan pitäisi tarjota apua. Helposti puhutaan vain käytännön asioista – pystyykö kodissa liikkumaan rollaattorilla, saako ruokapalveluita… Täytyisi ottaa puheeksi myös se, miten pariskuntana jaksetaan.

Vertaistuesta on apua.

– On tärkeää päästä purkamaan ja puhumaan samassa tilanteessa oleville ihmisille sitä, miten vaikka Alzheimeria sairastavan tai invalidisoituneen puolison kanssa pärjää.

Apua seksuaalineuvojalta

Seksuaalisuutta pitäisi oppia pitämään muunakin kuin yhdyntänä.

– Se on hyvänä pitoa, hellyyttä, taputtelua ja pussailua. Vaikka yhdynnät loppuisivat, nuo muut läheisyyttä vahvistavat asiat voivat jäädä.

– Seksuaalineuvojaltakin voi hakea apua ja selvittää, miten yhdyntä onnistuu, jos toinen on osittain halvaantunut tai muistisairas, Välilä sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat