Omainen voi luopua haudan hallintaoikeudesta tai menettää sen – hauta menee kiertoon

Hauta säilyy sinne haudatun ihmisen viimeisenä leposijana, vaikka omaisten hallintaoikeus siihen loppuisi ajan myötä tai huonon hoidon vuoksi. Seurakunta voi siirtää hallintaoikeuden edelleen toiselle suvulle. Silloin hautaan haudataan uusi vainaja edellisen jäännösten päälle.

Kun ihminen kuolee ja haudataan, vainajan omaiset – yleensä leski tai lähimmät perilliset – lunastavat haudan hallintaansa. Hallintaoikeuden haltijan pitää hoitaa hautaa hautausmaan arvon mukaisesti tai vaihtoehtoisesti tilata hoito seurakuntayhtymän hautainhoitorahastolta.

– Nykyään haudan hallinta-aika on Helsingissä 25 vuotta. Sitä saa jatkaa, kun asiasta sopii seurakuntayhtymän kanssa. Hallinta-ajan jatkamisen hinta riippuu haudan koosta, mutta perusarkkuhaudan kohdalla se on tällä hetkellä 11 euroa vuodessa ja perusuurnahaudan kohdalla neljä euroa vuodessa, Helsingin seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Risto Lehto kertoo.

– Hallinta-aikaa jatketaan automaattisesti aina silloin, kun samaan hautaan haudataan uusi vainaja. Hallinta-aikaa on siis aina jäljellä 25 vuotta viimeisimmästä hautauksesta.

Aiemmin hautoja on luovutettu esimerkiksi 50 tai 125 vuoden pituisiksi määräajoiksi, joskus jopa ainaishaudoiksi.

– Ainaishautojen hallinta-aika on voimassa koko ajan hamaan ikuisuuteen. Jos suvut ovat aktiivisia ja pitävät haudat kunnossa, se on ihan OK. Jos hautaa ei hoida, hallintaoikeuden voi menettää.

Kuulutusmenettelyllä hautoja kiertoon

Helsingissä haudoille, joiden hallinta-aika on loppumassa, laitetaan ilmoitus asiasta jo vuotta aikaisemmin. Marraskuussa 2015 ilmestyy siis laput niille haudoille, joiden hallinta-aika päättyy vuoden 2016 lopussa.

– Näin ihmisillä on aikaa miettiä, jatkavatko he hallinta-aikaa vai luopuvatko haudasta. Jos suvulla on useita hoidettavia hautoja, jostakin saatetaan luopua.

– Päättyviä hautaoikeuksia on Helsingissä noin pari tuhatta vuodessa, ja omaiset jatkavat niistä suurinta osaa. Seurakuntayhtymälle palautuu noin 200–300 hautaa, jotka voidaan antaa eteenpäin.

Eteenpäin antaminen tarkoittaa sitä, että samaan hautaan haudataan uusi vainaja, jolla ei ole enää mitään yhteyttä aiemmin haudattuun vainajaan tai tämän sukuun. Puhutaan niin sanotusta hautakierrosta. Sillä helpotetaan hautausmaiden tilanpuutetta.

– Hautakiertoon kiinnitetään Helsingissä nyt tehostetusti huomiota. Esimerkiksi Honkanummella on käynnistetty hoitamattomien hautojen kuulutusmenettely. Siellä on selkeästi unohdettuja hautoja: hautamuistomerkit ovat vaarallisesti kallellaan, nurin tai muuten huonossa kunnossa. Jos niitä ei kunnosteta, yhteinen kirkkoneuvosto voi julistaa hautaoikeuden menetetyksi, vaikka hautaoikeutta olisi vielä ajallisesti jäljellä.

Vaikka vanha hauta otetaan uudelleen käyttöön, aiemmin haudatun vainajan luut jäävät sinne.

– Mahdolliset esiin tulevat aiempien vainajien jäänteet sijoitetaan syvemmälle haudan pohjalle. Mitään ei poisteta haudasta. Seurakunnalla on rekisteritiedot kaikista kyseiseen hautaan haudatuista vainajista historian syvyydestä asti, Lehto sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat