Näitä TV-sarjoja Suomi katsoi – Seurasitko sinäkin?

Viimeisten vuosikymmenten aikana Suomessa on tehty televisiosarjoja sketsikomedioista elämänmakuisiin draamoihin. Seurasitko sinä näitä koko kansan suosikkeja?

Hynttyyt yhteen

Hulvatonta Hynttyyt yhteen -televisiosarjaa esitettiin MTV3:lla vuosina 1991–1995. Sarjassa seurattiin Helsingissä yhdessä asuvien serkusten Virpin ja Vapun edesottamuksia – niin miesrintamalla kuin muussakin elämässä. Välillä naiset ottivat yhteen, välillä taas pelstivat toisensa tukalista tilanteista. Pääosia sarjassa näyttelivät sarjaa käsikirjoittanutkin Eija Vilpas sekä Hannele Lauri.

Ruusun aika

Ruusun ajassa seurattiin Helsingin Toukolassa asuvan Ruususen uusioperheen elämää. Sarjan ikimuistoiset hahmot olivat muun muassa perheenisä Esko Ruusunen (Jukka Puotila), poikatyttö Roope (Pauliina Sykkö), perheen murrosikäinen poika Illi (Paavo Westerberg) sekä tietenkin välillä ajatuksiaan katsojalle kertova Nero-koira. Poppoon elämän ilot ja surut koskettivat monia suomalaisia, ja sarja saikin parhaimmillaan yli 1,6 miljoonaa katsojaa. Ruusun aikaa esitettiin vuosina 1990–1991.

Blondi tuli taloon

Elina Halttusen kirjoittaman ja Spede Pasasen tuottaman draamasarjan keskiössä oli Hurmalan perheen arkinen elämä ja kommellukset. Sarjan mielenkiintoiset tapahtumat saivat alkunsa, kun kokkaustaidoton ja siivouksessakin välttävä Johanna Tähtinen (Anu Hälvä) muutti taloudenhoitajaksi pienen tyttärensä kanssa Hurmalan perheen kotiin. Sarjaa näytettiin MTV3-kanavalla vuosina 1994–1997, ja ensimmäisellä esityskerralla sitä seurasi viikoittain yli miljoona katsojaa. Blondi tuli taloon oli myös ensimmäinen suomalainen draamasarjana, jota esitettiin useammin kuin kerran viikossa.

Rintamäkeläiset

Rintamäkeläiset nähtiin ruudussa 70-luvulla. Reino Lahtisen käsikirjoittamassa ja Pertti Nättilän ohjaamassa sarjassa seurattiin pientilallisten Antti ja Leena Rintamäen perheen sekä heidän naapuriensa Honkosten elämää. Sarja oli ajankuva 60-70-luvun pienviljelijän arjesta ja tuon ajan ihmisen elämän iloista ja suruista. Pääosia sarjassa näyttelivät Veijo Pasanen, Sirkka Lehto, Marjukka Halttunen sekä Ahti Haljaja ja Eila Roine.

Puhtaat valkeat lakanat

Raija Orasen käsikirjoittama Puhtaat valkeat lakanat löysi tiensä suomalaisten sydämiin 90-luvulla. Sarjassa keskityttiin seuraamaan Raikkaan perheen elämän vaiheita 1960-luvulta 1990-alkuun, aina vaatimattomista lähtökohdista suomalaisen vaatetusteollisuuden suuryritykseksi. Tätäkin hittisarjaa seurasi heti alusta viikoittain yli miljoona katsojaa. Päärooleissä nähtiin Juhani Laitala, Miitta Sorvali, Sari Havas, Emilia Pokkinen sekä Perttu Pesä. Sarjaa esitettiin vuosina 1993–1996 MTV3-kanavalla.

Soitinmenot

Musiikkiviihdesarja Soitinmenot esitettiin suomalaisessa televisiossa vuosina 1985–1987. Sketsisarja perustui suurimmalta osalta musiikkiviihteeseen, ja ohjelman ajasta noin puolet olikin musiikkiesityksiä. Jotkin lauluista tukivat esitettyjä sketsejä, toiset taas vain musiikkia ilman hahmoja. Sarjassa näyttelivät ja lauloivat Heikki Kinnunen, Erkki Saarela,Eija Ahvo sekä Susanna Haavisto.

Kyllä isä osaa

Kyllä isä osaa oli YLE:n TV:lla vuosina 1994–1995 esitetty kotimainen komediasarja. Sarja kuvasi tavallisen, nelihenkisen tamperelaisen perheen toilailuita ja arkielämää. Perheeseen kuuluivat isä (Tom Lindholm), äiti (Tuija Ernamo), sekä murrosikäiset lapset, jotka pitivät perheen koheltavaa ja epäonnista isää pilkkanaan.

Pulttibois

Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan tähdittämää Pulttibois-sketsisarjaa lähetettiin televisiossa vuosina 1989–1991. Hannu Seikkulan ohjaaman sarjan sketsit perustuivat pääosin niissä esiintyviin hahmoihin ja niiden hokemiin. Suuren suosion kansan keskuudessa saavuttanut sarja jätti monta hahmoa elämään ja muistoihin, muun muassa James Potkukelkan ja Rampen ja Naukkiksen. Pulttiboisin tuottajana toimi Spede Pasasen Spede-yhtiöt.

Metsolat

Suosikkisarja Metsoloita esitettiin YLE:llä vuosina 1993 ja 1995. Sarjassa seurattiin kainuulaisen pienviljelijäperheen elämää juhannuksesta 1986 vuoden 1996 jouluun saakka. Metsolat kertoo tarinan suvusta, jota sitoo yhteiset juuret Kainuussa ja jonka jäsenten välejä lujittavat yhteiset ilot ja surut. Sarja on yksi Suomen tv-historian katsotuimpia ja keräsi jokaisen jakson kohdalla ruutuun yli miljoona katsojaa. Sarjan ohjasi Carl Mesterton, joka oli myös yksi sarjan käsikirjoittajista.

Kuvat: Lehtikuva

Lähteet: wikipedia.org, elokuvauutiset.fi, tamperelainen.fi, yle.fi

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat