Näin vakoojat välittivät salaisia viestejään

Tampereella sijaitsevassa Vakoilumuseossa esitellään, millaisin eri tekniikoin vakoojat välittivät viestejä. Näyttelyssä käy ilmi, mitä ovat steganografia ja kryptografia sekä mikä vaikutus niillä on ollut sodankäynnissä. Näytillä on myös erilaisia salakirjoituksessa sekä sanomien purkamisessa käytettyjä laitteita.

Steganografia

Seinään kiinnitetty ajeltu nuken pää demonstroi, miten steganografia eli viestin piilotus toteutettiin 2500 vuotta sitten. Histeius kätki 500-luvulla ennen ajanlaskun alkua persian kuninkaan vastaiset viestit lähetin kaljuun päänahkaan.

Muita steganografian muotoja ovat viestin nieleminen tai viestin kirjoittaminen kovaksi keitetyn kananmunan kuoren läpi valkuaiseen etikka-aluna-liuoksella.

Viesti saatettiin kirjoittaa paperille näkymättömällä musteella, jota valmistettiin kasveista ja orgaanisista nesteistä. Vakoilumuseossa voi itse kokeilla, miten näkymättömällä musteella voi kirjoittaa viestin ja miten sen saa näkyviin. Vakoojat ovat käyttäneet myös omaa virtsaansa näkymättömänä musteena.

Kryptografia

Kryptografian tarkoitus ei ole piilottaa itse viestiä vaan sen merkitys. Vakoilumuseon seinällä on sanomalehden sivu, jonka tekstiin on piilotettu salainen viesti. Tarkkasilmäinen voi hahmottaa, miten sanoma muodostuu.

Kryptografian eri menetelmät kehittyivät huimaa vauhtia viestin murtajien kiriessä kannoilla. Toisen maailmansodan strategisesti merkittävin viestintään liittyvä tekijä oli saksalaisten Enigma-salakirjoitusmenetelmä. Iso-Britannia pääsi kuitenkin jyvälle Enigman toimintaperiaatteesta ja pystyi tulkitsemaan sillä muunnettuja sanomia.

Saksan ylimmän johdon käytössä oli Lorenz-salakirjoitus, jonka britit onnistuivat murtamaan rakentamallaan koodinmurtokoneella. Vakoilumuseossa on nähtävillä erilaisia salakirjoittimia, kuten esimerkiksi matolaatikko. Näytillä on myös puolustusvoimien nykyisin käyttämä salauslaite.

Harvinainen kieli voi myös toimia salakirjoituksen tavoin. Yhdysvallat käytti viestinnässään harvinaisen navajo-intiaaniheimon kieltä taistellessaan Japania vastaan toisessa maailmansodassa.

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat