Näin selvität onko suhteellanne tulevaisuutta

Yhä harvempi pari juhlii enää kultahäitä.

Suomalaisten avioerotilastot ovat pysyneet korkeina viimeiset vuodet. Puolet pareista eroaa.

Psykoterapeutti, seksuaali- ja pariterapeutti Pirjo Juutilainen toteaakin, että vuosikymmenien avioliitot alkavat olla yhä harvinaisempia nykypäivänä.

Suuri osa avioeroista otetaan viiden ensimmäisen avioliittovuoden aikana, kun lapset ovat pieniä. Toinen kriisin paikka alkutaipaleen lisäksi parisuhteelle on, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa.

– Silloin voi alkaa ajatella, että tunnenko tuota toista ihmistä enää. Siinä tilanteessa on syytä miettiä, mihin toisessa aikoinaan rakastui. Kannattaa muistella yhdessä, missä tavattiin, mitkä olivat ensitrefft, katsella valokuvia ja muistella vaikka joitain yhteisiä lauluja.

Juutilainen huomauttaa, että liiton jokaisessa vaiheessa olisi hyvä muistaa, että vaikka olisi lapsiakin, kyse on myös kahden ihmisen suhteesta, jota täytyy kunnioittaa ja vaalia.

Onko suhteella tulevaisuutta?

Yhä harvempi viettää kultahäitä (50 vuotta) nykypäivänä. Syynä siihen ovat asennneilmaston muutokset.

– Vielä 1950- ja 60-luvuilla avioero oli tavatonta. Nyt siihen on lupa, Juutilainen toteaa.

Asenneilmaston muutokset näkyvät vuosikymmeniä kestäneiden liittojen kaatumisena."Viidenkympin villitys" on yleinen irtioton syy.

– Ehkä viisikymppisenä moni alkaa tajuta oman kuolevaisuutensa ja tulee todella miettineeksi omaa elämäänsä ja mitä siltä haluaa.

Ennen irtiottoa olisi hyvä miettiä asioita.

– Kannattaa kysellä itseltä ja toiselta suoraan, mitä haluaa elämältä ja tulevaisuudelta. Halutaanko olla yhdessä eläkepäivinä.Rakastanko vielä sitä ihmistä, johon alun perin rakastuin.

Soudatko rantaan asti?

Ennen pysyttiin useammin yhdessä, vaikka liitto olisi ollut kuinka onnetonkin.

– Vanha kansa sanoi, että jos ottaa paskan soutaakseen, sen soutaa sitten rantaan asti.

Nykypäivänä sellaisesta ajattelutavasta ollaan pääsemässä eroon. Nyt voidaan jo myöntää, että avioero voi olla joskus ainoa ratkaisu onnellisempaan elämään.

Toisaalta vallalle on päässyt lähes päinvastainen ajattelutapa.

– Jos ei ole kivaa, lopetetaan. Yhteiskunnassa ovat yleisesti lisääntyneet hedonistiset piirteet.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat