Näin luot vahvan salasanan ja pidät tietosi turvassa

Miten luodaan vaikeasti arvattava, mutta hyvin muistettava salasana? Business Insider- ja Webroot -verkkosivustoilla annettiin neuvoja.

Salasanan luominen voi tuntua ärsyttävältä ja vaikealta. Sen pitäisi olla uniikki. Sitä pitäisi vaihtaa tasaisin väliajoin. Sen pitäisi olla erilainen joka sivustolla.

Mutta miten kukaan muka pystyy muistamaan ulkoa useita rimpsuja, joiden sisältö on jotain tyyliin Sy7x-05C-b14^o1?

Vaikeaa se onkin, ja siksi moni päättää käyttää yhtä ja samaa salasanaa eri palveluissa siitä huolimatta, että tietää sen olevan turvatonta ja johtavan mahdollisesti tietojen joutumiseen vääriin käsiin.

Vaihtoehtoisesti kyllä keksitään useita eri salasanoja, mutta ne ovat kaikki lyhyitä ja yksinkertaisia ja sisältävät omaan elämään sidoksissa olevia numeroita, mikä tekee niistä helposti arvattavia.

Tai sitten salasanojen keksimiseksi todella nähdään vaivaa – lähinnä, koska jokin nettisivusto niin pakottaa tekemään, jotta tilin saa pystyyn –, mutta niistä kootaan aivan tietokoneen viereen lista, johon pääsevät käsiksi myös muut samaa konetta käyttävät.

Luettuasi seuraavat vinkit salasanan luomisesta ja muistamisesta tullee helpompaa.

Riittävän pitkä

Mitä enemmän merkkejä salasanassa on, sitä vaikeampi sitä on arvata. Usein erilaisilla palveluilla on jo itsellään minimivaatimus salasanan pituudelle.

Mahdollisimman sattumanvarainen

Pitkäkin salasana on hyödytön, jos se on helposti arvattavissa oleva yleinen sana tai sanonta. Yritä luoda salasana, joka ei ole oikea sana. On parasta käyttää sattumanvaraista ”koodisarjaa”, joka sisältää sekaisin isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.

Unohda oikeinkirjoitus

Jos salasanassa käyttää sanoja tai sanontoja, niiden väärin kirjoittaminen on loistava tapa tehdä niistä vaikeammin arvattavia. Tämä onnistuu, kun laittaakin kirjainten tilalle erikoismerkkejä ja numeroita. ”Jalkapallo” kääntyy esimerkiksi muotoon ”J4lkApa110”.

Vältä yleisimmät

On olemassa joitakin niin yleisiä salasanoja, ettei niitä helpon arvattavuutensa vuoksi pitäisi koskaan käyttää. Tavallisimpien joukkoon kuuluvat esimerkiksi ”salasana”, ”abc1234” ja ”aaaaaa”.

Etäännytä itsestä ja lähipiiristä

Vaikka esimerkiksi ”Markku1959” sisältää sekä kirjaimia että numeroita, niin jos se kuvaa omaa tai perheenjäsenen nimeä tai syntymävuotta, se on helposti arvattavissa. Ylipäänsä kannattaa välttää salasanoja, jotka sisältävät vaikka oman, työpaikan, lapsen tai puolison nimen.

Keksi lause päästäsi

Ajattele lausetta, jonka muistat helposti – esimerkiksi ”minä pidän eniten joulusta ja juhannuksesta”. Ota sitten lauseen jokaisen sanan ensimmäinen alkukirjain, heitä sekaan vähän välimerkkejä ja korvaa osa kirjaimista numeroilla. Tällä menetelmällä voisi syntyä vaikka seuraavanlainen salasana: mP3J&j!.

Leiki näppäimistöllä

Kirjaimet ja numerot ovat tietokoneesi näppäimistöllä tietyillä paikoilla. Mikset suunnittelisi salasanaa sellaiseksi, että valitsemasi merkit tavallaan muodostavat näppäimistölle oman kuvionsa?

Esimerkiksi 1qazse4 on todella vaikea muistaa. Vai onko sittenkään, kun kiinnität huomiota siihen, että sen näppäilemällä kuvitteellisesti ”piirrät” näppäimistölle V:n muotoisen kirjaimen? Tähtää toki johonkin monimutkaisempaan.

Käytä hymiöitä

Tee vaadittavista symboleista itsellesi muistettavia muuttamalla ne hymiöiksi. Pysyisikö esimerkiksi naurunaama (:D) tai sydän (<3) paremmin mielessä kuin täysin sattumanvaraisesti järjestetyt erikoismerkit?

Lähteet: Businessinsider.com, Webroot.com, Telegraph.co.uk

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat