Näin lähihoitajasta tuli tangokuningas!

Tangokuningas Marko Maunuksela on ammatiltaan myös lähihoitaja. Voitto Tangomarkkinoilla vuonna 2010 tarkoitti hänelle uuden uran alkua.

Onko musiikki kuulunut elämääsi lapsuudesta alkaen?

Olen pitänyt musiikista aivan pienestä alkaen. Lapsuuden perheeni on ollut melko konservatiivinen ja uskonnollinen, joten musiikin pariin ei kovin paljoa ole ohjattu. Olen kuulemma pienestä pitäen laulanut, ja ujoudestani huolimatta olen aina esiintynyt vieraille, vaikka laulamalla oven takaa.

Haaveilitko esiintymisestä ja ammatista musiikin parissa?

Ammattihaaveeni olivat enemmän niin sanottuja normaaleja ammatteja, kuten poliisin ammatti. Tavallaan haaveilin jo lapsena esiintymisestä, mutta tuolloin muusikon ammatti tuntui enemmän salaiselta haaveelta. Vasta myöhemmin aloin uskomaan, että minusta olisi tuohon.

Olin 20-vuotias, kun opiskelin Seinäjoen terveydenhuolto-oppilaitoksessa. Koulu tarjosi sellaisen valinnaisen kurssin, jossa meidän ryhmä valmisti oppilastyönä musiikkinäytelmän Maija Poppasesta. Minun rooli oli perheen pankkiiri-isä, johon kuului lauluosuuksia. Tämä kokemus vei mennessään, ja hakeuduin sekä kuoroon että harrastajateatteriin. Musiikki oli tullut elämääni jäädäkseen!

Olet aiemmalta ammatiltasi lähihoitaja. Pystyikö työssäsi hyödyntämään musikaalisia lahjoja, ja miten hyvin laulajan ja lähihoitajan ammatit sopivat yhteen?

Keikkailin jo lähihoitajana ollessani. Myös tuossa ammatissa pystyi jonkin verran hyödyntämään musikaalisia taitoja, vaikka hoitotyössä olisin hyötynyt enemmän siitä, jos olisin hallinnut jonkin instrumentin.

Kun voitin Tangomarkkinat vuonna 2010, hoitajan työt jäivät. Vuoden virkavapaan jälkeen irtisanouduin, koska musiikkipuolen työt lähtivät hyvin käyntiin. Nykyjään toimin yrittäjänä.

Kyllä näitä ammatteja voi yhdessäkin harjoittaa, mutta kolmivuorotyön ja keikkailun yhdistäminen on raskasta. Pidin hoitajan työstä, mutta olen ehdottomasti laulaja.

Miten kiinnostuit juuri tangosta?

Pidän erittäin laajasti suomalaisesta musiikista, mutta tango tuli lopullisesti kuvioihin mukaan vuonna 2008. Olin keikkaillut aiemmin tanssiyleisölle, sekä tehnyt niin sanottuja ”One Man Band” -esiintymisiä. Myös näissä esitin tangoa.

Mielestäni tango ja Tangomarkkinat ovat parhaita mahdollisia kanavia avata uusia ovia uralle kaltaisilleni esiintyjälle. Tango on myös mahdollisuus näyttää taitonsa laulaen. Siinä tarvitaan vahvaa tunnetta ja tulkintaa. Koen olevani tulkitsija, laulaja sekä esiintyjä.

Vuonna 2009 sijoituit Tangomarkkinoilla kolmanneksi ja vuotta myöhemmin sinut kruunattiin kuninkaaksi. Miten tangokuninkuus on vaikuttanut elämääsi?

Kun lähdin vuonna 2009 mukaan kisoihin, olin valmistautunut siten, että pystyisin voittamaa. Kun asiaa katsoo näin jälkeenpäin, taisi olla ihan hyvä, ettei voittoa tullut heti ensimmäisellä kerralla. Tuo vuosi oli erittäin hyvä oppivuosi, jonka aikana keikkailin saaden lisää kokemusta.

Vuotta myöhemmin voitin kisan, olin silloin valmis myös ymmärtämään mitä kisa antaa. Nämä kisat toivat minulle uuden ammatin ja ammatin vaatimaa julkisuutta. En koe muuttuneeni voittojen myötä ihmisenä, sillä mielestäni olen sama Marko kuin ennenkin.

Studio55.fi/ Erja Haverinen

Lue myös:

    Uusimmat