Näin KGB urkki hotellivieraita – Salakuunneltiinko sinuakin?

Majoituitko Tallinnan Viru-hotellissa 1970- ja -80-luvuilla? Saatoit olla KGB:n salakuuntelun kohteena. Vakoilu on selittänyt monelle matkalaiselle sattuneet kummalliset asiat.

Viru-hotellin viestintäjohtaja Peep Ehasalu muistuttaa, ettei suinkaan kaikkia huoneita salakuunneltu.

– Hotellissa oli 420 huonetta, joista noin 60 oli piuhoitettu. Jokainen huone saatiin kuitenkin tarvittaessa valmisteltua salakuuntelua varten puolessa tunnissa kun tarvittiin, Ehasalu kertoo.

– Käytävään laitettiin varoituskyltti, että esimerkiksi korjaustöiden takia ei saa tulla.

Ehasalu on kuullut monia tarinoita Neuvostoliiton aikaisesta salakuuntelusta.

– Entiset KGB:läiset eivät ole halukkaita kertomaan, lähinnä näistä kuullaan henkilökunnalta ja vierailta.

Hotellihuoneiden salakuuntelu oli osa KGB:n toimintaa, ja sitä käytettiin muun muassa teollisuusvakoilussa.

Ehasalu kertoo esimerkiksi, kuinka liikemiehet olivat pohtineet hintoja ja tarjouksia hotellihuoneessa, ja seuraavan päivän neuvotteluissa vastapuoli olikin esittänyt tismalleen samoja lukuja.

Varomattomista puheista saattoi olla muitakin seurauksia, sillä esimerkiksi muusikot saattoivat saada yllättäen esiintymiskieltoja hotellissa majoituttuaan.

Absurdeja sattumuksia

Entiset vieraat ovat kertoneet, että joskus oli saatettu löytää hotellihuoneesta salakuunteluvälineistöä esimerkiksi taulun takaa. Urkinta saattoi ilmetä myös muulla tavoin.

– Lähinnä ne ovat absurdeja tarinoita. Vieras on esimerkiksi kironnut, että televisio ei toimi, ja hetkessä korjaaja onkin jo oven takana. Jostain on valitettu, ja parin minuutin kuluttua asia onkin jo hoidettu, on tuotu vaikkapa wc-paperia tai saippuaa, Ehasalu naurahtaa.

– Moni on jälkikäteen ihmetellyt tapahtunutta, ja saanut tästä salakuuntelusta selityksen.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Sokos Hotel Viru

Lue myös:

    Uusimmat