Musiikki auttoi Kaijaa parantumaan paniikkihäiriöstä

Paniikkihäiriöstä kärsinyt Kaija Oivamäki-Tähtinen löysi avun ja uuden uran musiikkiterapiasta. Nyt hän auttaa muitakin parantumaan musiikin keinoin.

– Se oli yhtä helvettiä. Painajaista. Aloin pelätä paikkoja, joissa kohtauksia oli tullut. Minua huimasi, sydän hakkasi, tunsin palan kurkussa, paikat puutuivat ja ahdisti, musiikkiterapeutti, psykoterapeutti Kaija Oivamäki-Tähtinen muistelee paniikkihäiriökohtauksiaan.

– Sairastuin 26-vuotiaana, kun olin synnyttänyt ensimmäisen lapseni. Vuosi oli 1987, ja paniikkihäiriö oli jo tunnettu tautiluokituksessa, mutta ihmiset eivät oikein tienneet, kuinka sitä hoitaa. Selvitin sitten itse.

Kokeiltuaan kaikkea mahdollista hieronnasta aromaterapiaan Kaija kuuli musiikkiterapiasta. Musiikki oli aina ollut osa hänen elämäänsä, ja nyt hän tajusi, mikä tervehdyttävä voima siihen tosiasiassa kätkeytyy.

– Pääsin musiikin avulla käsiksi tunteisiini. Paniikki on käsittääkseni säilöttyjä, tukahdutettuja tunteita, kuten vihaa.

Itsessään Kaija oppi tunnistamaan kiltin tytön syndrooman. Vaikka perhe ei sitä ikinä häneltä vaatinutkaan, Kaija kokee olleensa aikansa kasvatti: kiltti ja reipas, täydellisyyttä tavoitteleva suorittaja. Musiikkiterapia auttoi häntä löytämään oman itsensä.

– Olin liian kiltti ja täydellinen. Kuvittelin, että suorittamisella ja miellyttämisellä selviää. Terapioiden myötä tajusin, että voin olla oma itseni ja voin sanoa ei. Kyseessä oli omien rajojen löytäminen ja niistä kiinni pitäminen.

Uralle uudet sävelet

Osallistuminen musiikkiterapiaryhmään oli Kaijalle veret seisauttava kokemus. Kaija oivalsi musiikkiterapian olevan hänen juttunsa.

– Sain musiikkiterapiasta valtavan avun, ja se oli yksi ratkaisevia tekijöitä parantumisessani. Koska sain apua itselleni, halusin auttaa myös muita.

Opettajana toiminut Kaija halusi lähteä opiskelemaan alaa. Jo opettajana hän käytti musiikkia terapeuttisesti, mutta nyt hän on omistautunut musiikkipsykoterapialle. Sibelius-Akatemian musiikkiterapiaopintojen jälkeen Kaija kouluttautui vielä psykoterapeutiksi. Molempiin koulutuksiin kuului oman terapiaprosessin läpikäyminen.

Terapiaistunnoissa Kaija monesti kokeilee asiakkaidensa kanssa improvisaatiota, esimerkiksi koskettimilla soittamista. Monesti vasta kuullessaan soittoaan nauhoitteelta asiakas tajuaa, kuinka vaikkapa vihainen hän on ollut.

– Musiikki paljastaa, mutta myös parantaa, Kaija toteaa.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat