Mistä stadilaiset saivat ylpeän leiman? Asiantuntija paljastaa

Lasse Liemola tunnetaan parhaiten vuonna 1957 julkisuuteen ponnahtaneena nuorisoidolina. Hän on lisäksi toiminut niin yrittäjänä kuin kansanedustajaehdokkaanakin ja on myös Stadin Slangi Ry:n puheenjohtaja.

Lasse Liemola kertoo, että Stadin slangi on syntynyt jo 1890-luvulla. Etenkin 1920 ja -30-luvut olivat oikeaa slangin kulta-aikaa.

Slangi syntyi alkujaan Kalliossa. Se oli ruotsin- ja suomenkielisten keskuudessa yhteinen kieli, johon myöhemmin liittyi lainasanoja myös saksasta ja venäjästä.

Muualta tulleet Helsingissä

Liemola vakuuttaa, ettei Helsinkiin muualta tulleita, "junan tuomia" kuten heitä aikanaan kutsuttiin, nuorison keskuudessa syrjitty tai eroteltu.

– Helsinki on aina ollut monikulttuurinen, ja täällä syntyneet ovat edelleen vähemmistö. Sanotaan, ettei stadilaiseksi synnytä vaan kasvetaan, Liemola selvittää.

Muualta muuttaneen tunnisti Liemolan mukaan murteesta tai kielestä.

– Sitten on tietysti tämä, miten kutsui Helsinkiä. Helsinkiläisille se oli Stadi ja muualta tulleille Hesa, naurahtaa Liemola.

Slangi ei ole salakieltä

Stadilainen Liemola muistelee, että helsinkiläiset puhuivat keskenään slangia. Muualta tulleita kohtaan he halusivat kuitenkin olla kohteliaita, joten heidän kanssaan juteltaessa slangi jätettiin pois.

– Noh, tätä taidettiinkin sitten pitää diivailuna. Siitä tuli stadilaisille niin sanottu "ylpeilyn leima" muualla Suomessa, vaikka tarkoitus oli olla kohtelias, Liemola selvittää.

Slangi elää ja muuttuu

– Slangi kehittyy koko ajan, ei se pysy muuttumattomana. Nykyisin lainasanoja tulee paljon englannista, ja esimerkiksi Itä-Helsingissä on slangiin tullut mukaan jo somalialaisia lainasanoja, kertoo Liemola.

Studio55.fi/Erja Haverinen

Lue myös:

    Uusimmat