Lue tämä ennen jouluvalmisteluja: Näin juhlapöydän ruoat säilyvät

Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen kertoo, miten juhlaruoat säilyvät syömiskelpoisina.

Miten pitäisi toimia, kun pöytä notkuu tarjoiltavaa ja tiedossa on isot, pitkään kestävät juhlat? Vieraat kiittelevät herkullisista tarjoiltavista, ruokamyrkytyksestä eivät niinkään.

– Kaikkein tärkeintä on, että kylmät tarjoiltavat ovat ennen pöytään nostamista todella saaneet olla viime hetkeen asti tarpeeksi kylmässä, Arja Hopsu-Neuvonen sanoo.

– Kun vieraita tulee pitkällä ajanjaksolla, esille kannattaa nostaa vähän ruokaa kerrallaan. Annosten pitää upota paikalla oleviin suihin eikä jäädä odottelemaan huoneen lämmössä seuraavia.

Pilaantuminen yksilöllistä

Herkimmin pilaantuvat majoneesipohjaiset ruoat sekä kalat ja mäti. Sen sijaan lämpiminä tarjoiltavilla tuotteilla, kuten kinkkupiirakoilla ja leivonnaisilla, ei ole niin kiire jääkaappiin.

Yleisesti ottaen useimmat ruoat säilyvät pöydällä pilaantumatta muutaman tunnin.

– Arviointiin kannattaa käyttää omaa haju- ja makuaistia, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Jäähdytä ruoka ennen kylmään laittoa

Ruoan siirtämisessä lämpimästä jääkaappiin on myös omat niksinsä.

– Jos ruoan laittaa lämpimänä jääkaappiin, ruoalle itselleen ei käy mitään. Jääkaapin energiankulutus ja kosteus kuitenkin lisääntyvät huomattavasti, ja muut siellä olevat ruoat lämpenevät.

Hopsu-Neuvonen suositteleekin jäähdyttämään ruoat ennen kylmätiloihin siirtämistä.

– Kattilan voi laittaa altaaseen kylmään veteen ja ottaa samalla kannen pois. Pitää tietysti varoa, ettei kattilaan sitten mene mitään sinne kuulumatonta.

Viileillä ilmoilla ruoan voi jäähdyttää myös ulkona.

– Sellainen viiden plus-asteen ja muutaman pakkasasteen välinen lämpötila on ihan ok. Jäätymistä pitää varoa ja kattila suojata, etteivät esimerkiksi linnut pääse nokkimaan syömisiä.

Uudelleenlämmitys mikrossa tai uunissa

Entä sitten tähteet? Juhlista jää usein monenlaista herkkua, jota on mukava lämmittää itselleen jälkeenpäin.

– Kun valmista, jääkaapissa ollutta ruokaa lämmitetään uudestaan, se pitää kuumentaa kunnolla: yli 60-asteiseksi, Hopsu-Neuvonen sanoo.

– Mikrossa ruoka yleensä kuumenee reunoilta ja jää keskeltä kylmäksi. Annos pitää sekoittaa ja lämmittää läpeensä.

Isot annokset on energiataloudellisesti tehokkaampaa lämmittää uunissa.

– Laatikkoruoka lämpenee hyvin 150 asteessa. Se kannattaa peittää foliolla, niin kosteus säilyy, Hopsu-Neuvonen kertoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat