KUVAT: Nämä naiset olivat ensimmäisiä "lajissaan"

Kuka olikaan maailman ensimmäinen Oscarin arvoinen naisohjaaja, avaruudessa käynyt nainen tai demokraattisesti valittu naispresidentti? Vielä nykyäänkin naiset saavuttavat joitakin asioita ensimmäistä kertaa – viimeksi mäkihyppytornissa viime helmikuussa.

1903: Nobelin palkinto

Nobelin palkintoja alettiin jakaa vuonna 1901, ja ensimmäinen nainen sai palkinnon vuonna 1903. Hän oli Marie Curie, Puolassa syntynyt ja Ranskan kansalaisuuden saanut fyysikko. Radioaktiivisuuden tutkimisesta tullut palkinto oli yhteinen hänen aviomiehensä Pierre Curien kanssa. Vuonna 1934 Curie kuoli pahaan anemiaan – hän oli altistunut elämäntyönsä parissa runsaalle radioaktiiviselle säteilylle.

1960: Pääministeri

Srilankalainen Sirimavo Bandaranaike nousi pääministeriksi vuonna 1960, ensimmäisenä naisena maailmassa. Tuolloin Sri Lanka tunnettiin vielä nimellä Ceylon. Bandaranaike valittiin pääministeriksi sen jälkeen, kun hänen aviomiehensä joutui salamurhatuksi, ja arvostelijat väittivät naisen keräävän pisteitä miehensä kuolemalla. Bandaranaike muistetaan muun muassa sotilasvallankaappauksen kukistamisesta sekä yksityisyritysten kansallistamisesta. Myöhemmin hänen tyttärensä Chandrika Kumaratunga toimi maan presidenttinä.

1963: Avaruudessa käynyt

Neuvostoliittolainen kosmonautti Valentina Tereškova oli ensimmäinen nainen avaruudessa. Hän teki historiaa vuonna 1963 noin kolme päivää kestäneellä Vostok 6 -lennolla. Tereškova otettiin mukaan Neuvostoliiton avaruusohjelmaan hänen laskuvarjohyppytaustansa ansiosta. Naisen kerrotaan sanoneen, että avaruudessa oltuaan ihminen ymmärtää, kuinka pieni ja hauras maapallo on.

1975: Mount Everestille kiivennyt

Japanilainen Junko Tabei kiipesi ensimmäisenä naisena Mount Everestin huipulle vuonna 1975. Matka sai alkunsa sanomalehden ja televisiokanavan ideasta lähettää vuorelle pelkästään naisista koostuva ryhmä. Tabei valittiin 15 naisen ryhmään satojen hakijoiden joukosta, mutta huipun saavuttaminen ei ollut itsestäänselvyys: kun ryhmä oli leiriytynyt 6300 metrin korkeuteen, lumivyöry pyyhkäisi läpi leirin haudaten naiset ja heidän oppaansa lumen alle. Tabein pelasti hänen šerpansa. Kaksitoista päivää myöhemmin Tabei saavutti Mount Everestin huipun. Sittemmin hänestä tuli myös ensimmäinen nainen, joka on saavuttanut kaikkien seitsemän maanosan korkeimmat huiput.

1980: Demokraattisesti valittu presidentti

Islantilainen Vigdís Finnbogadóttir oli vuonna 1980 ensimmäinen nainen maailmassa, joka valittiin presidentiksi demokraattisilla vaaleilla. Yksinhuoltajaäiti peittosi kolme miespuolista vastaehdokasta. Hän jatkoi vielä kolme kautta ja olikin Islannin presidentti yhtäjaksoisesti 16 vuoden ajan. Kaikkien aikojen ensimmäinen naispresidentti oli vuonna 1974 Argentiinassa virkaan noussut Isabel Martínez de Perón.

2009: Oscarin voittanut ohjaaja

Kathryn Bigelow sai Oscarin parhaasta ohjauksesta elokuvasta The Hurt Locker vuonna 2009. Elokuva kertoi Irakin sodasta ja meni kategoriassaan muun muassa kaikkien aikojen tuottoisimman elokuvan, Avatarin, ohi. Ehdokkaiksi naisia oli asetettu kategoriassa kolme kertaa aikaisemmin – vuosina 1976, 1993 ja 2003 –, mutta Bigelow oli ensimmäinen nainen, joka sai palkinnon. Toistaiseksi hän on myös ainoa nainen, joka sen on saanut.

2014: Mäkihypyn olympiavoittaja

Saksalainen 22-vuotias Carina Vogt teki historiaa Sotshin olympialaisissa tänä vuonna (2014), kun hän hyppäsi kultaa naisten mäkihypyssä. Samalla naisten mäkihyppy oli ensimmäistä kertaa mukana olympialaisissa. Naiset ovat harrastaneet lajia jo vuodesta 1864 lähtien ja parantaneet pituusennätystään 22 metristä 200 metriin. Vogt oli päässyt aiemmin mitaleille nuorten MM-kilpailuissa.

Lähteet: Travelnet.is, Womenshistory.com, Space.com, Everesthistory.com, Valmentajaseminaarityö: Naisten mäkihypyn lajianalyysi ja valmennuksen ohjelmointi (Kähkönen Jouni, Jyväskylän yliopisto, 2013), Yle.fi, Wikipedia

Huomenta Suomessa vieraili pörssiyhtiötä luotsaava toimitusjohtaja Nina Kopola maaliskuussa 2013. Mielletäänkö naisjohtajat kylmiksi ja laskelmoiviksi? Katso lähetys alta.

Lue myös:

    Uusimmat