Kiistanalaiset väitteet lastenohjelmista – Suosikkihahmotko homoseksuaaleja?

Kun tulee tarpeeksi suosiota ja julkisuutta, tulee usein myös myllytystä. Suosittujen lastenohjelmien hahmoja on väitetty niin homoiksi kuin rasisteiksi.

Muumipeikolla suhde Nuuskamuikkuseen?

Ruotsalaiskustantaja Stefan Ingvarsson väitti vuonna 2008 Muumipeikon olevan homo. Ingvarssonin mielestä esimerkiksi suhde Niiskuneidin kanssa on pelkkää ystävyyttä, ja Muumipeikon todellinen rakkauden kohde on Nuuskamuikkunen. Näiden kahden suhdetta Ingvarsson kuitenkin pitää ongelmallisena, sillä Nuuskamuikkunen lähtee joka talvi etelään mahdollisesti "vieraisiin", ja Muumipeikko odottaa häntä kärsimättömänä.

Sarjakuvaneuvos ja Muumituntija Juhani Tolvanen piti Ingvarssonin väitteitä pölvästimäisinä ja sensaatiohakuisina vääntelyinä. Hänen mielestään muumeista alettiin etsiä homoseksuaalisia viittauksia Tove Janssonin homoseksuaalisuuden tultua julki.

Myös Hemulia on arveltu homoseksuaaliksi, koska hahmo pukeutuu violettiin mekkoon – violetin sävyjä on käytetty homoseksuaalisuuden symboleina viktoriaanisessa Englannissa 1800-luvun jälkipuoliskolla.

Teletapit homoseksuaalista propagandaa?

Teletappeihinkin on liitetty homoseksuaalisuus. Yhdysvaltalainen pastori Jerry Falwell piti Tiivi-Taavia homoseksuaalisena roolimallina – perusteluina oli jälleen violetti väri, kolmion muotoinen antenni pään päällä sekä hahmon tapa kantaa käsilaukkua.

Suomessa Sulo Aittoniemi teki vuonna 1998 eduskuntakyselyn Teletapeista. Kirjallisessa kyselyssä luki: "Miten Hallitus suhtautuu Yleisradion suunnitelmiin hankkia ja valmistaa myös Suomen television lastenohjelmia varten 1–2-vuotiaille katsojille kansainvälisen mallin mukaisesti kauhuskenaarioita aiheuttavia, todellisuuden ulkopuolisia utopistisia kuu-ukkoja, jotka ovat omiaan rikkomaan pienen lapsen yhteyden todellisuuteen ja aiheuttamaan mielenterveydellisiä ongelmia?".

Vuonna 2007 Puolassa konservatiivihallituksen nimittämä lapsiasiainvaltuutettu tutki, onko Tiivi-Taavin hahmon taustalla homoseksuaalisuutta edistävä propaganda.

Ukrainalaisten viranomaisten vuonna 2012 tekemän raportin mukaan Teletapit "vaivuttaa lapset transsiin ja luo imbesillejä, jotka toljottavat ruutua suu auki ja nielevät mitä tahansa tietoa". Lisäksi viranomaiset pitivät paheksuttavana naisten käsilaukkua kantavaa Tiivi-Taavia, sillä "tosielämässä pojat hyvin harvoin haluavat pukeutua tyttöjen vaatteisiin".

Väitteet on torjunut sekä BBC että Laa-Laata näytellyt Nikky Smedley, jonka mukaan teletappia ei voida pitää seksuaalisena olentona.

Paavo Pesusieni homo?

Vuonna 2012 ukrainalaiset viranomaiset yrittivät kieltää myös Paavo Pesusienen esittämisen televisiossa. Syyksi kerrottiin, että sarja mainostaa homoseksuaalisuutta ja on todellinen uhka lapsille.

Käytännössä syytöksiin johti esimerkiksi se, että Paavo Pesusientä veneilemään opettava hahmo on nimeltään rouva Puff – "puff"-sanaa käytetään englannin kielessä muun muassa kuvaamaan homoseksuaaleja. Lisäksi epäilyttävänä pidettiin sitä, että Paavo Pesusieni pitää usein kädestä kiinni vaaleanpunaista meritähteä Patrickia, joka on hänen paras ystävänsä.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Stephen Hillenburg on puolustanut luomustaan kertomalla Paavo Pesusienen olevan pikemminkin jossain määrin aseksuaali.

Tintti rasistinen ja raaka eläimille?

Belgialaisen Hergén tekemä Tintti-sarjakuva on saanut osakseen rasistisia syytöksiä. Tarinassa Belgiasta Afrikkaan lähtevä lehtimies ja matkailija, Tintti, aikoo tehdä jutun Belgian silloisesta siirtomaasta, Kongosta. Sarjakuvan ensimmäisessä versiossa Tintti opettaa kongolaislapsille Belgian historiaa – myöhemmässä versiossa matematiikkaa.

Tapa, jolla Tintti kohtelee eläimiä, on myös herättänyt närää: eräässä kohtauksessa Tintti muun muassa tappaa vahingossa 13 antilooppia. Kohtauksen, jossa Tintti poraa sarvikuonon selkään reiän ja panostaa sen dynamiitilla, Hergé poisti itse myöhemmin liian raakana.

Naishahmojen puuttumisen ja kliseisyyden takia Tinttiä on arvosteltu myös sovinistiseksi. Hergé on kiistänyt syytteet vedoten Tintin maailmaan "miehisen ystävyyden valtakuntana".

Tintin myyminen yritettiin kieltää Ruotsissa rasistisuuteen vedoten vuonna 2007. Syytteet kaatuivat teoksen vanhuuden takia. Britanniassa teos on todettu rasistiseksi, mutta Belgiassa oikeuden päätöksellä ei.

Lähteet: MTV3.fi, Vantaa.fi, Ranneliike.net, Dailymail.co.uk, Wikipedia

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat