Juhlakutsuetiketti järjestäjille ja vieraille – tapakouluttaja neuvoo

Suuriin juhliin, kuten häihin ja merkkipäiville, on tapana lähettää virallisempi kutsu. Miten tehdä kattava sellainen? Entä miten vastata kutsuun kohteliaasti? Tapakouluttaja Kaarina Suonperä neuvoo.

– Kutsussa pitää olla mainittu, mikä tilaisuus on kyseessä: onko se merkkipäivä, kunniamaininnan anto, rippijuhlat, häät, ristiäiset tai jokin muu, opastaa tapakouluttaja Kaarina Suonperä.

Jos kutsuttuja on kaksi, olisi kutsussa hyvä olla molempien nimet. Mikäli kutsu on kahdelle ja kortissa vain yhden nimi, ei kutsuttu voi välttämättä tietää, kenet on tarkoitus ottaa mukaan.

– Jos henkilö saa kutsun kahdelle vaikkapa työkaveriltaan, ottaako vaimo vai toinen työkaveri mukaan? On tärkeää tarkentaa, keille kutsu on, Suonperä ohjeistaa.

– Jollei kutsussa lue sen olevan kahdelle, niin silloin henkilö menee yksin. Kutsun pitää olla niin selvä, että ihminen sen saadessaan tietää, ketä kutsutaan.  

Teroita ajankohtaa

Suonperän mukaan olisi hyvä, että kutsussa ilmoitettaisiin juhlan päivämäärän ja kellonajan lisäksi myös viikonpäivä.

– Ihmiset tuntuvat myös pitävän siitä tiedosta, milloin juhlat päättyvät. Voi ilmaista vaikka niin, että juhlat päättyvät noin kello 19. Siten, että päättymisaika ilmoitetaan vähintään noin-etuliitteellä.

Muista ajo-ohjeet

Isäntäväen yhteystietojen lisäksi on kutsussa luonnollisesti oltava juhlapaikan osoite, jotta vieraat löytävät paikalle. Suonperä kehottaa erityiseen tarkkuuteen, mikäli juhlaa vietetään kesäaikaan vaikkapa kesämökillä.

– Suomessa on paljon samannimisiä paikkakuntia. Kartta ja ajo-ohjeet ovat tärkeät. 

Vieras, vastaa kutsuun

Usein juhlakutsuissa pyydetään vastausta, mutta valitettavasti se ei kaikilta aina luonnistu.

– Olemme yllättävän laiskoja. Ajattelemme isäntäväestä, että kyllähän ne tietävät, että tulemme, Suonperä sanoo.

Jos kutsussa on pyydetty vastausta, on siihen erittäin suositeltavaa vastata. Mikäli isäntäväki ei tiedä juhlaväen määrää, pahimmassa tapauksessa ruoka ja juoma voivat loppua kesken. 

– Vastaamattomuudella aiheuttaa emännälle ja isännälle turhaa vaivaa. Kutsuun vastaaminen on vain pienen viitseliäisyyden asia. 

Mikäli juhliin ei pääse, Suonperä neuvoo kieltäytymän kutsusta kohteliaasti. 

– On hyvä sanoa rehellisesti, miksi on estynyt. Valehtelusta jää kiinni. Ilmaise, että annat kuitenkin kutsulle arvon.  

"Olemme flegmaattisia kiittämään"

– Jokaisen, joka kutsun saa, oli tilaisuus mikä tahansa, pitää myös muistaa kiittää jälkikäteen. Olemme aika flegmaattisia kiittämään, Suonperä toruu suomalaisia. 

– Juhlien järjestämisessä on kuitenkin aikamoinen vaiva isännillä. Vaikka sanotaan lähtiessä kiitos, niin kun tiedetään osoite, niin voi vielä lähettää vaikka kiitoskortin.

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat