Juhani, 67, toimii kouluvaarina – "En vaihtaisi näitä päiviä pois mistään hinnasta"

Juhani Löflund, 67, toimii kouluvaarina jo neljättä vuotta. Suomen kielen lehtorin ammatista eläkkeelle jäänyt mies auttaa opettajia ja oppilaita kahdella turkulaisella ala-asteella.  

– Kouluvaarin tehtävä on lähinnä avustaa opettajaa ja myös oppilaita koulunkäynnissä. Eli esimerkiksi kuuntelen kun oppilaat lukevat minulle ja autan matematiikan tehtävissä, eläkeläinen Juhani Löflund kertoo.

Kouluvaari myös jakaa monisteita ja kiertelee luokassa. Joka vuosi luokassa on myös yksi tai useampi oppilas, joka saattaa tarvita opettajan erityishuomiota. Näissä tilanteissa kouluvaari – tai -mummo – on erityisen paikallaan.

Lisäksi kouluvaari avustaa pieniä oppilaita myös esimerkiksi kengännauhojen sitomisessa. Luistelutunneilla kouluvaari avittaa luistimet jalkaan ja tunnin päätteeksi pois.  

– Opetan myös hyviä käytöstapoja. Esimerkiksi ruokailun aikana näytän, miten käytetään veistä ja haarukkaa, ja muutenkin ollaan siivosti siellä ruokalassa, Löflund kertoo esimerkin.

– Välitunneilla olen ulkona, pidän silmällä välitunnin viettoa. Ylipäätään pyrin olemaan lasten apuna koko koulupäivän ajan.

Löflund toimii kouluvaarina kahdella turkulaisella ala-asteella, Cygnaeuksen koulussa sekä Brahen koulussa. Jälkimmäisessä Löflund aloitti vasta tämän vuoden alussa. 

Tavallisesti kouluvaari käy vain yhdessä koulussa, mutta koska kouluvaareista on pulaa, Löflund on omalta osaltaan halunnut auttaa enemmän.

"Täytyy olla jotain toimintaa"

Löflund innostui kouluvaarin työstä nelisen vuotta sitten, pian suomen kielen lehtorin virasta eläkkeelle jäätyään.

– Tuli tunne, että en voi jäädä kotiin viettämään eläkettä, vaan täytyy olla jotain toimintaa. Kuulin kollegasta, joka oli kouluvaarina, otin häneen yhteyttä ja kyselin, millaista tämä on.

Kouluvaarin työ vaikutti Löflundista mukavalta ja hän ottikin kouluun yhteyttä. Tarvetta oli, ja pian Löflund aloitti kouluvaarina.

Miten kouluvaariksi tai -mummoksi pääsee?

Jos haluaa kouluvaariksi tai -mummoksi, kannattaa ottaa suoraan yhteyttä kouluihin ja kysyä toiminnasta. 

– Moni luulee, että pitää olla tutkinto, että soveltuu lasten kanssa työskentelyyn, mutta kyse ei ole mistään sellaisesta. Jos on avoin ihminen ja tykkää lapsista, ja on valmis antamaan kaikkensa, niin soveltuu ihan hyvin, kouluvaarina toimiva Juhani Löflund kertoo.

Yksi ehto kouluvaariudelle kuitenkin on: ikää pitää olla vähintään 55 vuotta.

Kouluvaarin työstä ei saa mitään konkreettista palkkaa, mutta koulupäivänä saa ilmaisen kouluruuan.

Työhön sitoudutaan vuodeksi kerrallaan, mutta on aina parempi, jos pestissä pystyy olemaan pari vuotta.

Joskus käy myös niin, että opettaja vaihtuu ensimmäisen luokan jälkeen.

– Erityisesti niissä tilanteissa on hyvä, että luokan kanssa jatkaa edes yksi tuttu ihminen, vaikka sitten kouluvaari, Löflund sanoo.

Lasten kanssa työskentely antoisaa

Löflundin mukaan parasta kouluvaarin työssä ovat lapset.

– Jokainen kerta on erilainen, vaikka tunnit ovat aina samat viikosta toiseen. Se, että saa työskennellä lasten kanssa, on kyllä todella antoisaa. Mutta se on samalla myös raskasta, eli kun on sen viisi–kuusi tuntia koulussa, niin kyllä tuntee, että on tosiaan tehnyt jotain, Löflund naurahtaa.

Palautettakin lapset antavat, useimmin joulujuhlan tai kevään päättäjäisten yhteydessä. Löflund on tunnettu siitä, että hän pyöräilee. Myös lapset ovat panneet tämän merkille, sillä lukukauden päätteeksi lapset ovat piirtäneet Löflundille kuvia pyöräilyyn liittyen.

Kouluvaari voi myös joutua mitä odottamattomimpiin tilanteisiin. Löflund muistaa eräänkin tapauksen noin puolen vuoden takaa.

– Olin pihalla välitunnilla ja luokseni tuli äiti lapsensa kanssa, hän oli tuomassa lastaan koulun. Äidillä oli käsissään talitiainen, joka oli loukkaantunut. He tulivat luokseni ja äiti kysyi, voisinko tehdä jotain, että talitintti ei kuolisi. Sanoin yrittäväni, mutta enhän minä mitään sille voinut tehdä. Odotin, että äiti lähti tyttärensä kanssa pois ja sitten tietysti vein talitiaisen roskiin, sillä se oli ihan kuoleman kielissä.

– Jopa tällaista voi tulla eteen – kouluvaari siis pystyy tekemään mitä tahansa, Löflund nauraa.

Kaiken kaikkiaan ajat kouluvaarina ovat tuoneet Löflundin eläkepäiviin mukavia muistoja.

– En vaihtaisi näitä päiviä pois mistään hinnasta.

Haluaisitko työskennellä eläkkeellä? 

Katso videolta ohikulkijoiden mielipiteet!

Haluaisitko työskennellä eläkkeellä? 1:19

Lue myös:

    Uusimmat