Hypnoosilla eroon peloista – Uskaltaisitko kokeilla?

Psykologian tohtori ja hypnoteraupeutti Martti Tenkku kertoo, miten pelot syntyvät ja kuinka niistä pääsee eroon.

Hypnoterapeutti Martti Tenkun mukaan haitallisia pelkoja voi ilmetä ikävän tapahtuman seurauksena. Ihminen oppii varomaan kohtuuttomasti tiettyä asiaa tai paikkaa.

– Ihmiselle tulee malli pelätä, jottei paha tapahdu uudestaan, Tenkku sanoo.

Joissain tapauksissa ei tiedetä, miten pelko on kehittynyt. Se on voinut esimerkiksi muodostua hiljalleen sen perusteella, mitä henkilö on kuullut ja lukenut lehdistä. Kyseessä on uskomus, että tietty asia vahingoittaa.

– Tunnistamattomat pelot syntyvät myös oppimisen kautta. Ihminen oppii pelkäämään asioita, joita hänen kulttuurissaan pelätään. Lapset ottavat mallia aikuisista, ja pelkohavainnot siirtyvät sukupolvelta toiselle, Tenkku selvittää.

Symboliset pelot ovat jäävuoren huippu. Pinnan alla on tunnistamaton pelko, joka tulee ulos pelko-oireena. Pelko voi olla yleisten paikkojen, korkean paikan, tietyn eläimen tai sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää pelkoa.

Terapiana uusi

Hypnoosi on rentouden kaltainen olotila. Ihminen on valvetilassa, joka kuitenkin poikkeaa tavallisesta valvetilasta. Se mahdollistaa tietoisen tahdon ulkopuolisen ohjaamisen.

– Terapiahoitona hypnoosia on alettu käyttää 1800–1900-lukujen vaihteessa. Terapiana se on uusi sikäli, että sillä ei ole muodollista asemaa Suomessa. Hypnoterapiaa ei ole hyväksytty psykoterapian osaksi, Tenkku kertoo.

Kun pelkoa aletaan hoitaa hypnoosilla, alkuhaastattelussa kartoitetaan pelon luonnetta ja etsitään sen historiaa.

– Kurkistetaan pelkokokemuksen taakse.

Aina ei päästä jyvälle, mistä pelko on peräisin. Terapiassa keskitytään luomaan turvakokemusta, joka kumoaa pelkoa.

Pelkokokemusta muokataan

On hyvin tavallista, että pelon takaa löytyy yllätyksiä. Taustalla voi olla kokemus, jonka henkilö on autuaasti unohtanut. Yksi puolustusmekanismihan on, että unohdetaan järkyttävät asiat.

Jos henkilöllä on käsitys, että koirat hyökkäävät aina päälle, pyritään oikaisemaan uskomusta. Äksyjä koiria toki on, mutta suuri osa on ihan lempeitä. Täytyy käyttää arkijärkeä.

– Ikävät tapahtumat käydään läpi uudessa muodossa. Kokemusta muokataan niin, että ikävä asia neutraloidaan ja oireet korjataan, Tenkku toteaa.

Hissikammoinen käy mielikuvatasolla hissimatkan läpi, niin että se onnistuu hyvin. Seuraava askel on kokeilla käytännössä, ovatko pelot hävinneet.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat