Etsitkö töitä? Näillä viidellä vinkillä onnistut!

Miten erottua muiden työhakijoiden joukosta ja vieläpä edukseen? Mitkä latteudet rekrytoija on kuullut jo monesti? Rekrytointi-, henkilöarviointi-  ja johdon kehittämisyritys Psyconin toimitusjohtaja Tapani Haavisto kertoo, miten onnistua työnhaussa

1. Mieti, minne olet hakemassa

Tärkeintä työnhaussa on Haaviston mukaan se, että hakijaa kiinnostaa, minne hän on hakemassa.

– Tärkeitä on harkita mihin on hakemassa ja ottaa selvää asioista, hän kiteyttää.

Vinkki pätee niin työhaastattelussa kuin hakemuksen kirjoittamisessa. Erilaisissa työtehtävissä painottuvat eri asiat ja on työpaikkakohtaista, mikä missäkin edistää paikan saamista. Kannattaa ottaa selvää, minkä mainitseminen hakemuksessa puoltaisi valintaa juuri kyseisessä yrityksessä.

Hakemustaan ei siis kannata laatia ainoastaan työpaikkailmoituksen perusteella, vaan tutkia yrityksen arvoja ja periaatteita. Edes työhaastatteluun pukeutumiseen on hankala Haaviston mukaan antaa yleismaailmallisia ohjeita:

– Kaikkiin haastatteluihin ei kuulu mennä farkuissa, kaikkiin ei liituraitapuvussa. Harkinta on hyväksi.

2. Ole rehellinen ja aito

Työhakemusjargonia kannattaa Haaviston mukaan välttää. Hakemuksessa on hyvä korostaa niitä ominaisuuksiaan, jotka ovat työpaikan kannalta tärkeitä ja yrityksessä arvostettuja. Tällaisia ominaisuuksia ei kannata kuitenkaan temmata tuulesta tai esimerkkihakemuksesta.

– Opetellut roolit, valmiit vastaukset ja kuvitellut markkinointi-ilmaisut tulevat helposti esiin. Hakemuksen on hyvä olla sopivan markkinoinnillinen, mutta ei yliampuva, Haavisto toteaa.

– Tärkeintä on, että sekä haku- että haastatteluvaiheessa on reilusti ja rehellisesti oma itsensä. Tuntien omat vahvuutensa ja ne asiat, joita on syytä kehittää.

Haaviston mukaan myös ansioluettelon laatimisen pahin virhe on, että siinä on väärää tai epätarkkaa tietoa.

3. Tuo persoonaasi esiin

Haaviston mukaan persoonallisuus on paras tapa erottua lukuisien hakemusten joukosta. Kohtuus tietysti kaikessa: yli ei kannata ampua tässäkään.

– Ei hakemusta tarvitse tehdä oppaiden mukaan, jos siitä käy ilmi, miksi on juuri tehtävään sopiva henkilö, Haavisto huomauttaa.

– Hakemus voi olla vähän hauskakin, ei se niin ryppyotsaista ole.

4. Mahduta työhakemuksesi yhdelle sivulle

Työhakemus ei saa olla romaani. Sen tulisi olla napakka ja selkeä kuvaus siitä, miksi olisi kyseiseen tehtävään se sopivin henkilö. Mielellään yhden sivun mitassa.

– Jos rekrytoija joutuu lukemaan useampia hakemuksia ja hakemus on kovin pitkä, keskittyminen saattaa herpaantua lukiessa, Haavisto huomauttaa.

5. Älä hermoile työhaastattelussa

Haavisto kertoo, että henkilöä tarkkaillaan työhaastattelussa kokonaisuutena. Huomiota kiinnitetään siihen, miten hakija on kontaktissa, kuunteleeko hän ja kuinka hyvin hän jäsentää ajatuksensa. Jos hakijaa kuitenkin hermostuttaa ja vuorovaikutustaidot eivät siksi ole parhaimmillaan, kokenut haastattelija osaa kiinnittää asiaan huomiota eikä pieni hermoilu johda automaattisesti paikan eväämiseen.

– Kokenut haastattelija kiinnittää huomiota hermostuneisuuteen ja pälyilyyn, ja kysyy siitä. Mutta kokenut haastattelija näkee myös sen yli.

Älä siis hermoile, ei tarvitse.

Lue myös:

    Uusimmat