Biologi: Muuttolintujen paluu keskimäärin aikaistunut

Lintubongauksen ABC 25:00

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut biologi Lasse J. Laine kertoi sekä kevään että muuttolintujen tulon keskimäärin aikaistuneen.

Muuttolintujen paluukausi on käynnissä parhaillaan, kertoo biologi ja luontokirjailija Lasse J. Laine. Viime vuoden tapaan aikaisesta keväästä johtuen Etelä-Suomessa ei ole lunta ja vesistöt ovat auki, jolloin varhain palaavat linnut muuttavat lähemmäs lumirajaa esimerkiksi Keski-Suomeen.

– Keskimäärin voisi sanoa, että kevät on aikaistunut ja linnut tulevat aikaisemmin.

Ensimmäiset palaajat tulevatkin juuri sään takia talvehtimispaikkojen lämpötilojen noustessa. Myöhemmin saapuvat linnut suunnistavat Suomeen vaiston perässä.

– Myöskin valon määrä aiheuttaa sen, että tällainen muuttolevottomuus nousee ja linnut lähtevät. Mutta jokainen lintu on oma yksilönsä, jotkut lähtevät aikaisemmin ja jotkut myöhemmin.

Etsi lajille tunnusomaisia piirteitä

Jos lintuja mielii tarkkailla ja tunnistaa, on hyvä aloittaa esimerkiksi ulkonäöstä. Linnun koko, muoto ja väritys ovat esimerkiksi hyviä erottamiskeinoja. Myös lajille tunnusomaiset piirteet kuten sarvipöllön sarven näköiset tupsut tai kyhmyjoutsenen nokkakyhmy helpottavat tunnistamista.

Laineen mukaan 90 prosenttia linnuista havaitaan kuitenkin ensin äänen perusteella. Varsinkin Suomen metsäisissä olosuhteissa lintuja voi olla hankala havaita, jolloin äänestä tunnistamisen merkitys korostuu.

Maailmassa on noin 10 000 lintulajia, joista Suomessa tavataan Laineen mukaan noin 230–240. Bongattavien määrä voi tuntua valtavalta, mutta Laine pitää lintuharrastusta silti haasteellisuudessaan mukavana.

– Lintuharrastus on siitä jännä, niin kuin minunkin tapauksessa, että ensin se on jossain lähellä, mutta sitten menet pidemmälle ja pidemmälle, ja sitten ympäri maailmaa, jos vaan halua riittää.

Kuinka lintujen kuvausprosessi luontokirjaa varten menee? Minkälaisia välineitä Laine käyttää lintuharrastuksessaan? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat