Asiantuntijat Slushissa: Näin teknologia auttaisi ikäihmistä

Teknologia ikäihmisten apuna 17:41

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleet Lea Stenberg, Minna Hendolin ja Kai Seppälä keskustelivat siitä, millä tavoin helppokäyttöinen teknologia saataisiin osaksi ikäihmisten arkea.

– Eivät ikäihmiset pelkää (teknologiaa), vaan he tarvitsisivat paikkoja, joissa tulla tutuksi internetin ja digitaalisen maailman kanssa, Käkäte-projektin päällikkö Lea Stenberg Vanhus- ja lähimmäispalvelu Valli ry:stä sanoo. Käkäte-hankkeessa on selvitetty miten teknologia voi tukea vanhuksen arkea. Tämän lisäksi Käkäte tarjoaa selkokielistä tietoa siitä, mitä ikäihmiset teknologialta haluavat, mitä he tarvitsevat ja kuinka heidät voi ottaa mukaan.

Stenberg sanoo, että nykyteknologiaa ei ole suunniteltu ikäihmisille. Hän antaa esimerkin: 40 prosenttia yli 75-vuotiasta uskoo pärjäävänsä ilman tietoyhteiskuntapalveluita. Vain kolmannes ikäryhmästä käyttää internetiä.

Vieraat toteavat, että teknologia on isossa osassa nuorten elämässä ja nuoret usein myös vastaavat tietotekniikan suunnittelusta. Nuoren suunnittelijan voi olla vaikea tarkastella työtään iäkkään käyttäjän näkökulmasta.

– Tärkeää olisi, että palveluita tehtäisiin käyttäjän, eikä tekijän ehdoilla, sanoo Kai Seppälä helppokäyttöisiä matkapuhelimia ja muita seniorituotteita valmistavasta Dorosta. Hän näkee helppokäyttöisen teknologian myös mahtavana bisnesmahdollisuutena.

Elinvoimainen ihminen -vastuualueen johtaja Minna Hendolin Tekesistä sanoo monien koneilla hoidettavien toimien, kuten pankkiasioiden, olevan vanhuksille vaikeita. Ikäihmisille pitäisi kertoa, että tietotekniikka mahdollistaa myös yhteisöllisyyden, oppimisen ja elämykset.

Teknologia voi olla erityisesti tulevaisuudessa suuri helpotus ikäihmisten arjessa. Jotta teknologia toisi toivottua apua ja tulisi osaksi kaikkien ikäryhmien arkea, olisi apuvälineiden oltava helppokäyttöisiä.

Hendolin listaa, että apuvälineet ja tukipalvelut voivat olla avuksi ikäihmisten lisäksi läheisille ja ammattikäytössä. Kun rutiineihin, kuten lääkkeiden annosteluihin ja fysiologisten muutosten monitorointiin saadaan tukea tekniikasta, vapautuu esimerkiksi kotipalveluissa aikaa varsinaiseen hoitotyöhön.

Kuka voisi tutustuttaa ikäihmisen tekniikkaan? Katso lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat