Aira Samulinin rankat muistot: Kyläläiset vietiin keskitysleirille, isä kaatui kahdesti

Studio55.fin lähetyksessä vieraillut Aira Samulin kertoi koskettavasti talvisodan ajan kauhuista. Rajan takaisessa Karjalassa, Hyrsylän mutkassa, syntynyt Aira muistaa, miten kylän vanhukset, naiset ja lapset joutuivat keskitysleirille. Isänsä hän menetti sodassa peräti kahdesti.

Ikinuori 85-vuotias Aira Samulin syntyi rajan takaisessa Karjalassa Suojärvellä, Hyrsylän mutkassa. Sotilasuralla ollut isä oli saanut komennuksen Hyrsylän mutkan rajavartioston päälliköksi, ja siellä Aira vietti lapsuutensa.

Kaikki kuitenkin muuttui talvisodan sytyttyä. Kylän kohtalo oli karu: väki joutui puna-armeijan kynsiin.

– Sotilashenkilöt oli tuotu pois, mutta paikallinen väestö jäi sinne kaikki, paitsi nuoremmat miehet, jotka olivat rintamalla. Vanhukset, naiset ja lapset jäivät. Oikeastaan Hyrsylän mutka valloitettiin jo ennen kuin sota oli edes tiedossa, Aira muistelee.

Kylässä ei ollut sotilaita, joten vastarintaa ei ollut. Aira kertoo surreensa koko talvisodan kyläläisten kohtaloa. Toistasataa kyläläistä menetti henkensä talvisodan aikana, Aira kertoo.

– Minä luulin 12-vuotiaana, että nyt ne kaikki ammutaan ja tapetaan. Minulle jäi sellainen tunne, koska kukaan ei tiennyt, mitä niille ihmisille tapahtui. Heidät vietiin keskitysleirille.

Aira kohtasi lisääkin surua.

– Talvisodan aikana saimme viestin, että isä oli kaatunut, ja me surimme häntä. Hän ei ollutkaan kaatunut, vaan hän ilmestyi uudelleen. Hän kaatui sitten kuitenkin jatkosodan alussa. Isänikin on kaatunut kaksi kertaa, Aira suree.

Rankat muistot kulkivat Airan mukana. Vuosikymmeniä myöhemmin Aira rakennutti kotikontujensa kunniaksi karjalaisen hirsitalon Hyrsylän kylään Nummi-Pusulaan.

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat