Väsymys ja laihtuminen olivatkin pahanlaatuisen syövän oireita

Raija Luoto-Anttilan vaarattomilta kuulostavat oireet paljastuivat kilpirauhassyöväksi. Leikkaus aiheutti lisää ongelmia.

Parikymmentä vuotta sitten Raija Luoto-Anttila huomasi, että hänen terveydentilassaan oli jotain pielessä. Hän alkoi laihtua, hikoilla ja kärsiä jatkuvasta väsymyksestä. Lääkärit eivät kuitenkaan löytäneet syytä oireille.

– Aloin jo vitsailla saavani pian porttikiellon terveyskeskukseen, Raija muistelee.

Raija ei luovuttanut tutkimusten suhteen, sillä oireet alkoivat haitata perheeseen ja työhön keskittymistä. Lopulta lääkäri keksi tutkia Raijan kaulaa. Syy oireille löytyi. Kyseessä oli pahanlaatuinen syöpäkasvain kilpirauhasessa.

– Minulle ei ollut tullut mieleenkään, että väsymyksen ja laihtumisen syynä voisi olla syöpä. Olin kuitenkin hirvittävän helpottunut saadessani diagnoosin, sillä tietämättömyys oli tuntunut pahalta. Ajattelin, että oli mikä oli, nyt se saataisiin hoidettua pois.

Lisäkilpirauhaset vahingoittuvat leikkauksessa

Raija pääsi nopeasti leikkaukseen, jossa koko kilpirauhanen poistettiin. Leikkaus meni hyvin, mutta pari päivää leikkauksesta Raijan kasvot puutuivat ja puhe puuroutui.

– Se oli merkki lisäkilpirauhasten vaurioitumisesta. Onneksi minua oli jo etukäteen varoitettu, että tällaisia oireita saattaisi tulla, joten en säikähtänyt niitä. Muuten tilanne olisi ollut todella pelottava, sillä minusta tuntui kuin halvaantuisin.

Kilpirauhasen poisto ja lisäkilpirauhasten vaurioituminen tarkoitti, että Raijan oli aloitettava elinikäinen lääkitys.

– Aluksi ajatus jatkuvasta lääkityksestä tuntui oudolta. Olin tuolloin vasta 37-vuotias, mutta äkkiä siihen tottui. Tämä on minun osani, ja pääasia on, että pysyn terveenä.

Kontrolliarvoja tulkittiin väärin

Leikkauksen jälkeen Raija kävi useamman vuoden seurannassa. Elettiin 1990-luvun pahinta lama-aikaa, ja terveyskeskuksissa oli lääkäripula.

Raija kertoo lääkäreiden tulkinneen välillä arvoja väärin. Kun lääkäreiden osaamiseen oli mahdotonta luottaa täysin, Raija päätti lähteä mukaan perustamaan Suomen Kilpirauhasliiton Pääkaupunkiseudun yhdistystä.

Liitto osoittautui Raijalle erinomaiseksi väyläksi saada tietoa kilpirauhassairauksista ja niiden hoidosta. Kun oma tietämys oli kunnossa, Raija pystyi itse seuraamaan arvojaan ja terveydentilaansa.

– Aika paljon jouduin itse tekemään töitä, mutta hyvässä hengessä se sujui. Opin keskustelemaan kokemattomien terveyskeskuslääkärien kanssa, ja sain heiltä kiitostakin, että pystyin heitä tavallaan opettamaan.

Tutkimuksiin hakeutuminen tärkeää

Omien kokemustensa perusteella Raija pitää liittoa kullanarvoisena paikkana kilpirauhasongelmista kärsiville. Hän myös muistuttaa, että tutkimuksiin hakeutuminen on aina tärkeää, jos jotain oireita ilmenee.

– Kilpirauhassairauksia tulkitaan etenkin yli 40-vuotiailla naisilla joskus vaihdevuosi- tai masennusoireiksi. Oikean diagnoosin löytyminen saattaa kestää, ja sairastuneella on voimaton ja jaksamaton olo. Pitää olla päättäväinen ja rohkea ja vaatia hoitoa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat