"Lääkärin virheen takia jalkani vammautui pysyvästi"

Voisi luulla, että työtapaturmasta ehjin nahoin selviytymiseen on hyvät mahdollisuudet, jos työskentelee terveysasemalla, sillä apu on siellä lähellä. Näin ei kuitenkaan kiinteistönhoitaja Jukka-Pekka Lehikoisen kohdalla ollut, sillä liukastuminen työpaikan pihalla oli viedä häneltä työkyvyn.

− Olin palaamassa ruokatauolta, kun liukastuin työpaikkani pihalla, Jukka-Pekka Lehikoinen kertaa kolmen vuoden takaisia tapahtumia.

Kun hän yritti nousta ylös, se ei onnistunutkaan, sillä hänen nilkkansa oli mennyt täysin pois paikoiltaan. Onneksi terveysaseman ovelle oli vain muutaman metrin matka, ja mies pääsi raahautumaan hoitoon.

− Terveyskeskuslääkäri näki heti, että nilkkani oli mennyt tosi pahasti rikki, ja minulle tilattiin ambulanssikyyti sairaalaan, Lehikoinen kertoo.

Mitä leikkaussalissa tapahtui?

Lehikoinen pääsi leikkauspöydälle saman päivän iltana, ja hänen nilkkansa luut kursittiin kasaan. Jotain kuitenkin meni pieleen, sillä herättyään nukutuksesta Lehikoinen huomasi, että hänen nilkkansa oli turvonnut valtavaksi, ja se oli niin kipeä, että mitkään lääkkeet eivät auttaneet.

− Heräämön hoitajat eivät tajunneet, että jotain oli pielessä. Mutta myöhemmin, kun lääkäri näki nilkkani hän huomasi, että se oli leikattava välittömästi uudestaan.

Niinpä Lehikoisen nilkka operoitiin kahteen kertaan vuorokauden sisällä. Ilmiselvästi jotakin oli tehty väärin ensimmäisessä leikkauksessa, mutta sitä kukaan ei myöntänyt. Vain eräs lääkäri, jolla ei ollut mitään tekemistä leikkauksen kanssa, oli ihmetellyt kierrollaan, mitä nilkan kanssa oli oikein kohellettu.Kävi ilmi, että ensimmäisessä leikkauksessa oli hoidettu luut asianmukaisesti, mutta niitä ympäröivät lihakset olisi pitänyt avata saman tien, jotta niihin ei pääsisi kertymään nestettä.

Virheestä aiheutui parantumaton vamma

Nilkan piti olla jo paranemaan päin, mutta jälkitarkastuksessa huomattiin, että näin ei todellakaan ollut. Osa jalasta oli kuoliotilassa, joten se leikattiin vielä kerran. Nilkan ympäriltä poistettiin kuollutta lihasta, ja samalla leikkaava lääkäri katkaisi vahingossa hermon, joka vastaa nilkan liikuttamisesta.

− Heti leikkauksen jälkeen lääkäri myönsi tehneensä virheen, mutta ei koskaan suostunut mainitsemaan asiasta missään papereissa, Lehikoinen sanoo ja huokaa kironneensa kyseisen lääkärin mielessään monta kertaa.

Hän on myös tehnyt hoitovirheestä valituksen, mutta se ei ole ainakaan toistaiseksi tuottanut tulosta.

− Kyllä tämä elämä on julmaa. Lääkärit pilaavat ihmisten raajoja eivätkä joudu minkäänlaiseen vastuuseen.

Onni onnettomuudessa on kuitenkin ollut, että koska kyseessä oli työaikana tapahtunut onnettomuus, vakuutus korvaa kaikki hoito- ja lääkekulut. Fysikaaliseen hoitoon ja lääkkeisiin uppoaisi muuten satoja euroja vuodessa.

"En halua eläkkeelle"

Jalkaa ei koskaan saatu korjattua ennalleen. Omien sanojensa mukaan Lehikoinen kävelee töpöttäen, ja juokseminen ei ole enää mahdollista lainkaan. Aikaisemmin mies kuntoili pyöräilemällä ahkerasti, mutta nykyään pitkät pyörälenkit eivät kovien kipujen takia ole mahdollisia. Hänelle tarjottiin myös mahdollisuus jäädä sairauseläkkeelle, mutta sitä hän ei halunnut käyttää, vaikka vammautunut jalka haittaakin hänen työskentelyään kiinteistönhoitajana.

− Työni on hoitaa talonmiehen hommat, eli joudun mönkimään jos jonkinlaisissa koloissa tai kiipeilemään katon rajaan. Vamma haittaa esimerkiksi silloin, jos pitäisi mennä kyykkyyn, sillä sitä en pysty tekemään, Lehikoinen selittää.

− Kyllä sen huomaa tuossa jalassa, jos on ollut raskas työpäivä. Jalka on välillä tuskaisen kipeä, mutta eläkkeelle en vielä missään tapauksessa halua.


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat