Lääkärin taitamattomuus teki Juhanista invalidin

Juhanin* kantapää kipeytyi pysyvästi lääkärin antaman kortisonipistoksen takia.

Juhanin kantapää kylmettyi ja kipeytyi ulkomailla noin viisitoista vuotta sitten eräänä kevätkesän yönä. Juhani piti vaivaa vaarattomana ja uskoi sen parantuvan itsestään. Lääkärituttava vei Juhanin kuitenkin paikallisen ortopedin tutkittavaksi. Kielivaikeuksien takia lääkärin antama diagnoosi jäi hämärän peittoon, mutta sittemmin Juhani on saanut tietää, että kyseessä oli kantapäänaluksen limapussin tulehdus. Ortopedi kehotti Juhania hakeutumaan hoitoon heti Suomeen palattuaan.

Juhani totteli ortopedia ja otti Suomessa heti yhteyttä terveyskeskukseen. Terveyskeskuksessa nuori kesälomatuuraaja sanoi diagnoosiksi akillesjänteen tulehduksen ja antoi kantapään kipupisteeseen kaksi kortisonipiikkiä. Tuuraaja pyysi Juhanin jälkitarkastukseen kahden viikon kuluttua.

Kipu katosi, ja kahden viikon kuluttua Juhani sai ilmoittaa kandituuraajalle, ettei kipua enää tuntunut, ja jalka tuntui täysin terveeltä. Nuori lääkäri pisti kuitenkin vielä kaksi kortisonipiikkiä akillesjänteeseen.

– Kortisoni-injektioiden pistäminen suoraan terveeseen akillesjänteeseen on paha virhe. Lääkevalmistajan ohjeen mukaan pistos annetaan vain tarvittaessa, ja silloinkin jänteen vieruskudokseen, ei suoraan jänteeseen, Juhani sanoo.

Pistoksen jälkeen Juhanin akillesjänne kipeytyi välittömästi ja pysyvästi pistoskohdasta. Juhani valitti asiasta seuraavana päivänä, mutta pistokset antanut tuuraaja ei pitänyt tilannetta vakavana.

Diagnoosia palloteltiin

Juhani lähti viikoksi työmatkalle. Sen aikana kipu paheni ja yltyi niin voimakkaaksi, ettei kävelystä tahtonut tulla enää mitään. Kotiin palattuaan Juhani otti jälleen yhteyttä terveyskeskukseen. Tällä välin vakituinen lääkäri oli palannut töihin.

– Hän urheilulääketieteeseen perehtyneenä totesi minut tutkittuaan, että jälleen katkaistiin kortisonilla akillesjänne. Se oli oikea päätelmä, mutta ultraäänikuvauksen jälkeen erikoislääkäri muutti diagnoosiksi akillesjänteen tulehduksen.

Kipua hoidettiin fysikaalisesti kesä ja syksy. Terveyskeskuksessa kukaan ei reagoinut siihen, että kipualueella oli jatkuvasti uusiutuvaa mustelmanmuodostumista merkkinä sisäisestä verenvuodosta.

Kun joulukuussa Juhanille tehtiin jälleen ultraäänikuvaus keskussairaalassa, ei repeämä paljastunut edelleenkään, vaan diagnoosina säilyi tulehdus. Ortopedi käski Juhanin tehdä akillesjänteen venytyksiä kivun sallimissa rajoissa. Juhani ei suostunut venyttelyyn, vaan toivoi pääsevänsä leikkaukseen.

– Leikkaus paljasti lääkäreiden yllätykseksi pahan repeämän akillesjänteessä kipukohdassa, eli pistoskohdassa. Näin lukee leikkauskertomuksessa. Minulle olisi pitänyt heti tehdä magneettikuvaus, sillä ultraäänikuvaus ei paljasta repeämiä. Näin lääkärit nyt sanoivat minulle.

Pysyvä vamma mullisti elämän

Leikkauksessa selvisi, että akillesjänteessä oli jäljellä vain puolet jänteen säikeistä, mikä aiheutti jatkuvan katkeamisvaaran. Vuoden sairausloman jälkeen Juhani jäi pysyvästi invalidiksi. Hän joutui luopumaan urheiluharrastuksestaan ja menetti myös yrityksensä.

Potilasvakuutuskeskus katsoi päätöksessään, että akillesjänteen repeämä oli väistämätön seuraus injektiosta, mutta sinänsä hoitotoimenpiteissä ei ollut tapahtunut mitään virhettä. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen, joka nykyään tunnetaan Valvirana, asiantuntijalääkäriltä Juhani sai jopa lausunnon, jossa todettiin, ettei pistoksen ja repeämän välillä edes ole Potilasvakuutuskeskuksen päätöksen mukaista syy-seuraus-yhteyttä.

– Sanatarkasti siinä luki, että kyseessä oli vain onneton ajallinen yhteensattuma. Oliko kyseessä valelääkäri vai oliko kyse korruptiosta? Juhani ihmettelee.

Lääkäri myös ilmoitti lausunnossaan tutkineensa röntgenkuvia, jotka olivat koko ajan Juhanin kotona yhtenä kappaleena.

Virkavastuulla toimiva Potilasvahinkolautakunta katsoi vuorostaan päätöksessään, että kantapääkivun hoitamista akillesjänteeseen annetuilla kortisoni-injektioilla ei ole suoranaisesti kielletty.

Terveyskeskuksen johtava lääkäri puolestaan totesi Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen päätöksen kuultuaan, että TEO:n asiantuntijalääkärit ovat lukeneet potilaskertomuksia kuten piru raamattua. Terveyskeskuksen lääkärit myönsivät Juhanille virheet ja pahoittelivat tapausta, mutta sanoivat, että he eivät voi päättää potilasvahinkojen korvaamisesta.

Juhani kävi asiasta myöhemmin monta vuotta oikeustaistoa. Sen päätti Korkeimman oikeuden päätös, jossa Juhanin kaikki vaatimukset hylättiin. Juhani sai maksettavakseen kalliit oikeudenkäyntikulut.

– Raivostuttavinta oli loppuperustelu, jossa todettiin, että valittaja on epäuskottava. Terveydenhuoltojärjestelmän uskottavuus vaati tämän viimeisen iskun. Kerroin tapahtuneesta minua ulkomailla auttaneille lääkäreille, ja he olivat kauhuissaan Suomen terveydenhuollon tasosta. Ja niin olen minäkin. Pienen kylmettymisen hoito suisti elämäni raiteiltaan.

*)nimi muutettu

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Onko sinulla tarina kerrottavanasi?


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat