Jari on änkyttänyt koko ikänsä: Näin puhevika vaikuttaa elämään

Lapsena Jari kovetti itsensä änkytykseen kohdistuvalta pilkalta. Hän luki itselleen ammatin ja pääsi mieleiseen työhön. Töissä puhuminen kuitenkin väsytti, ja Jari haki apua Suomen änkyttäjien yhdistyksestä. Voitettuaan vaikeudet mies ryhtyi itse auttamaan ja tukemaan kaltaisiaan.

Jari ”Jake” Hietala on änkyttänyt lapsesta saakka. Aivan pienenä kaverit eivät kiinnittäneet erikoiseen puhetapaan huomiota, koska olivat tottuneet siihen. Koulussa kuitenkin muut lapset ihmettelivät ja matkivat Jarin puhetta. Jaria kiusattiin myös liikuntavammansa takia.

– Kyyneleitä on vuodatettu ämpärikaupalla. Lapsena en käsittänyt, miksi kaikki sattui minun kohdalleni, ja miksi nuo lällättävät, Jari sanoo.

Ammattia valitessaan Jari mietti tarkkaan, mitä hän pystyisi tekemään, sillä puheen tuottaminen voi kestää 20-30 sekuntia. Hänellä oli kolme ammattitoivetta. Kokin ja kirurgin työn Jari joutui hylkäämään, koska molemmissa täytyy olla paljon jaloillaan.

Kolmas vaihtoehto oli sellainen työ, jossa tarvitaan päätä. Jari oli kiinnostunut kaupallisesta alasta ja markkinoinnista. Oltuaan ensin kauppakoulussa toimistotekniikan linjalla Jari pääsi haluamaansa Suomen liikemiesten kauppaopistoon.

– Änkyttäminen on ollut haaste, mutta en ole antanut sen vaikuttaa tavoitteisiini, Jari toteaa.

Unelmatyö käy haastavaksi

Valmistuttuaan kauppaopistosta Jari tunsi olevansa väärällä alalla. Tuloksen tekemisen sijaan hän halusi auttaa ihmisiä.

– Minulla on liikkumisvaikeus, ja vaapuin sisään työkkäriin kuin pingviini. Ilmoitustaululla ei ollut sopivaa työtä minulle. Polviani kolotti, joten painoin virkailijan huoneen kelloa. Hän pyysi minut sisään. Jututettuaan minua hän otti esille paksun mapin ja kysyi, kiinnostaisiko keikkatyö sosiaalitoimistossa. Sanoin, että voin kokeilla, ja sillä keikkatyömatkalla olen edelleen, Jari kertoo.

Jari tekee toimeentulotukityötä ja on ollut vakinaisessa virassa yli 25 vuotta. Hän pitää sosiaalipuolen työtehtävistä, koska niiden kautta voi vaikuttaa ihmisten tulevaisuuteen.

Yksi änkyttävän ihmisen suurimmista kammoista on puhelin, jota Jari joutui käyttämään työssään. Toinen jännityksen paikka olivat kokoukset, joissa joutui esittelemään itsensä. Vaikka Jari on kantanut nimeään lähes 50 vuotta, puhe tilttaa aina tiettyjen kirjainten kohdalla.

– Minulla oli sellainen taktiikka, että suunnittelin mielessäni tulevan työpäivän ja miten selviäisin puhetilanteista, Jari kertoo.

Työtehtävät kävivät yhä vaativimmiksi. Jari otti asiakkaita vastaan ja kävi kokouksissa. Paineet puhumisen sujuvuudesta olivat niin kovat, että työpäivän päätteeksi Jari kaatui uupuneena petiinsä.

Yhdistyksestä vertaistukea

Vuosituhannen alussa Jarin työpäivät kävivät raskaiksi, eikä hän enää pystynyt suunnittelemaan niiden kulkua. Hän rupesi etsimään apua ja päätyi netissä Suomen änkyttäjien yhdistys ry:n (SÄY) sivuille. Jari otti yhteyttä yhdistykseen ja osallistui pian vertaistapaamiseen.

– Pidän suuressa arvossa vertaistukitoimintaa. Hyvä, että kaikki ovat samalla viivalla, taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Kokoonnumme keskustelemaan kaikesta maan ja taivaan välillä. Tapaamisessa saa kertoa omasta kokemuksestaan, mutta pakko ei ole puhua, Jari sanoo.

Jarin piti mennä vain tutustumaan yhdistyksen toimintaan, mutta hänet värvättiin heti hallituksen jäseneksi. Jari mietti heti, miten voisi hyödyntää tietonsa ja taitonsa. Nyt hän toimii yhdistyksessä vapaaehtoisena.

Jari vetää pääkaupunkiseudun puhekerhoa ja on perustanut Facebookiin mietenurkkauksen, jossa vertaisryhmä saa jakaa ajatuksiaan. Hän on lähtenyt myös kenttätyöhön ja käy puhumassa terapiakursseilla pienten lasten vanhemmille.

Jari itse käytti hyväkseen yhdistyksen järjestämää terapiamahdollisuutta. Puheterapiakurssilla keskityttiin puheteknisiin keinoihin ja Jari oppi, miten hengitetään oikein.

– Loppukurssilla puhe rupesi kulkemaan. En ole koskaan ollut äkkipikainen kaveri, ja leppoisan puhetyylini ansiosta sain lempinimen pastori Hietala, Jari nauraa.

Teatterin taikaa

Ennen viime vuotta Jari olisi tuskin uskonut, että änkyttämisestä voi olla hyötyä jollekin. Kun Helsingin Kaupunginteatterissa alettiin harjoitella Kuninkaan puhe -näytelmää, Jari otti yhteyttä änkyttävää kuningasta esittävään Carl-Christian Rundmaniin.

– Lähetin Rundmanille sähköpostia ja kysyin, kelpaisiko preppaus roolia varten. Sovimme yhteistyöstä, ja hän kävi muutaman kerran hallituksemme kokouksessa. Kävimme perin pohjin läpi, miltä änkytys tuntuu, Jari kertoo.

Jari on nähnyt näytelmän ja on tyytyväinen lopputulokseen. Rundmanin roolihahmon änkytys kuulostaa hänen mielestään todentuntuiselta, mutta ei tukalalta.

Ensi-illan päätteeksi Jari pääsi nauttimaan kuplivaa teatteriväen kanssa. Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä johtaja kysyi, olisiko jollakin sanottavaa. Jari näki, että oli tullut tilaisuus kiittää luottamuksesta. Jari kilisti lasia, jolloin hiljaisuus laskeutui ympärille ja katseet kohdistuivat häneen.

– Esittelin itseni ja nimen kohdalla puhe aina tilttaa. Otin sekunnit itselleni. Yhdistyksen edustajana kiitin esityksestä. Näytelmä oli saatu niin todentuntuiseksi, että tuntui kuin olisin katsonut omaa elämääni. Siinä nousi pala kurkkuun, Jari muistaa.

– Pidin puheen, ja se on ollut elämäni kohokohta.

Vaikeuksien kautta voittoon

Opiskeluaikana Jari pelkäsi isoa auditoriota. Hän olisi halunnut kysyä opettajalta kysymyksiä, mutta ei uskaltanut avata suutaan, sillä ympärillä olevien katseiden paine kahlitsi.

– Tuntui, että tukehdun siihen. Halusin totuttaa itseni paineen tunteeseen ja päätin, että siitä on mentävä yli. Nyt tuntuu mukavalta, kun uskaltaa olla kontaktissa ihmisiin, Jari toteaa.

Jari joutuu edelleen käyttämään töissään puhelinta. Jos puhe ei kulje, hän kertoo luurin toisessa päässä olevalle suoraan, että hän änkyttää ja saattaa olla puoli minuuttia hiljaa.

– Moni ei mieti, että puhetilanteissa taustalla on kaikenlaista muuta hälinää, joka häiritsee. Silloin on tärkeää olla rauhallisena ja ottaa tila haltuunsa. Nykyään kokoustilanteet ovat hyviä, koska ne opettavat paineensietokykyä, Jari pohtii.

Jari on esiintynyt myös julkisuudessa kertomassa änkyttämisestä. Hän on halunnut antaa puhevialle kasvot ja tavoittaa muut kaltaisensa, joiden elämää änkytys rajoittaa. Hän on itse käynyt rankan prosessin läpi, ja taistellut pahimpia pelkojaan vastaan.

Jari tietää, että änkytys vaikuttaa usealla tavalla ihmiseen. Jos on ongelmia itsetunnon kanssa, ihminen masentuu ja sulkeutuu. Pahimmillaan se johtaa päätökseen päättää elämänsä. Jari haluaa tehdä kaiken mahdollisen ennaltaehkäisevän, jottei kukaan päätyisi siihen lopulliseen ratkaisuun.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Jari Hietala, Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat