Isä heitti Eskon ulos – poika päätyi lopulta puistoon asumaan

Nuoruuden seikkailut ulkomailla opettivat tohtoriksi väitelleelle Eskolle kyvyn tulla toimeen ihmisten kanssa ympäri maailman.

Esko joutui jo 10-vuotiaana perheen rakennuksille tekemään täysiä työpäiviä loma-ajoiksi. Oppikoulu meni niin ja näin, sillä raskas työ vei voimia opiskelulta.

Kun Esko 15-vuotiaana tutustui merimieheen, näki hän tilaisuutensa koittaneen. Perämies lupasi järjestää pojalle paikan laivaan.

Talven aikana Esko väärensi tarvittavat paperit merimiespassia varten ja karkasi kesäksi merille.

– Lahdessa oli linja-autossa samaan laivaan menossa merikarhu, joka otti minut suojelukseensa. Minua ei pelottanut yhtään, sillä rakennuksilla olin tavannut jo kaikenlaisia ihmisiä.

Merillä vietetystä kesästä jäi iloiset muistot. Laivan reitti vei Eskon Leningradiin ja Belgiaan, ja lopulta Lontoon kautta takaisin Suomeen. Laivan hyvä ilmapiiri perinteisine merimiesten kastajaisrituaaleineen jäi mieleen hauskoina kokemuksina. Työkään ei tuntunut liian raskaalta.

– Työ oli huomattavasti kevyempää kuin rakennuksilla.

”Työpaikoilla koin rasismia”

Paria vuotta myöhemmin Esko riitaantui isänsä kanssa. Isä uhkasi tappaa Eskon, mikäli tämä vielä astuisi kotinsa kynnyksen yli.

Esko tiesi, ettei hän yrittäjän poikana tulisi saamaan töitä mistään, sillä moni kadehti perheen asemaa.

– Päätin lähteä niin kauas kuin rahani riittäisivät. Päädyin Göteborgiin. Elettiin vuoden 1959 viimeisiä päiviä.

Junasta päästyään Esko marssi läheiseen baariin kysymään töitä. Tiskaajan hommia irtosi heti, ja yösija löytyi vanhan tuttavaperheen talosta. Kehno kielitaito parani nopeasti, eikä vieras maa pelottanut nuorta miestä.

Baarista Esko siirtyi voileipäkauppaan töihin. Kansainvälisissä kohtaamispaikoissa nuori mies tutustui mielenkiintoisiin ihmisiin, ja alun yksinäisyyden tunne katosi nopeasti.

– Siviilissä kaikki oli hyvin, mutta työpaikoilla suomalaisia kohtaan oltiin rasisteja. Isot pomot käyttäytyivät asiallisesti, mutta työnjohtajat eivät. He pelkäsivät oman paikkansa puolesta.

Puistoon asumaan

Talvi ja kevät kuluivat mukavasti, kunnes kesän alussa vuokraisäntä heittäytyi mustasukkaiseksi ja alkoi kohdella Eskoa huonosti.

– Jouduin sohvalta keittiön ruokapöydän alle nukkumaan. Isäntä potkiskeli minua syödessään aamiaista ennen töihin lähtöään, ja sain siitä tarpeekseni.

Esko päätyi asumaan Kungsparkenin puiston penkille. Ulkona asuminen ei huolettanut, sillä kesä oli lämmin. Uusi asuntokin oli jo tiedossa työnantajan kautta.

– Poliisit olivat ystävällisiä, koska he tunsivat minut. He kävivät aina syömässä työpaikallani. Jos nukahdin puiston penkille, he nostivat minut varovasti istuvaan asentoon. Aamupesulla kävin yleisessä vessassa, jossa sai kyllä olla tarkkana.

Kun entinen vuokraisäntä lähti vaimonsa kanssa kuukaudeksi kesälomareissulle, vaimo kävi salaa tuomassa kotiavaimensa Eskolle.

Kauppaopistoon ja lopulta tohtoriksi

Lopulta Eskon äiti jäljitti poikansa ja pyysi häntä tulemaan takaisin Suomeen. Äiti oli hankkinut pojalleen opiskelupaikan kauppaopistosta. Esko päätti nähneensä maailmaa sillä erää tarpeeksi ja palasi Suomeen. Kauppaopistossa hän tapasi nykyisen vaimonsa.

Nuoruuden seikkailut jäivät miehen mieleen opettavaisena kokemuksena.

– Olen tehnyt koko urani kansainvälisen kaupan parissa, ja ilmeisesti kokemusteni vuoksi tulen toimeen ihmisten kanssa kaikkialla. Minun on myös vaikea ymmärtää rasisteja, sillä olen joutunut kokemaan rasismia itse.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat