Alkoholiongelmista selviytynyt Heikki: Vaimoni pysyi koko ajan rinnallani

Nuorena alkoholin pauloihin jääneen Heikin ei uskottu näkevän 40-vuotissyntymäpäiväänsä. Lujalla tahdonvoimalla mies kuitenkin selätti viinan pirun, ja nauttii elämänsä ehtoopuolesta rakkaan vaimonsa kanssa.

Heikki teki tuttavuutta alkoholin kanssa jo 12-vuotiaana, kun maisteli kuokkavieraana häissä sahtia. Varsinainen läträäminen alkoi kuitenkin 15-vuotiaana, jolloin Heikki lähti merille. Yhdeksän vuoden jälkeen matruusi rantautui, mutta viinanhuuruiset jälkimainingit eivät asettuneet moneen vuosikymmeneen.

Heikki työskenteli tehtaassa 15 vuotta. Viina pysyi sitkeästi mukana kuvioissa, ja työpaikkalääkäri passitti hänet vähän väliä katkolle. Kuukauden pituisista hoitopätkistä ei kuitenkaan ollut apua.

– Kun pääsin hoidosta, oli kauhea kiire kämpille. Ensin tietysti viinakauppaan ostamaan neljä pulloa viinaa, Heikki muistelee.

Heikki saattoi juoda päivässä kaksi pulloa viinaa, mutta korvikkeita hän ei koskaan käyttänyt. Kerran Heikki erehtyi ottamaan huikan kaverin tarjoamasta Lasolista, mutta se tuli heti ulos. Heikki päätti huoltoaseman tarjonnan sijaan pitäytyä viinakaupan sekä apteekin tuotteissa.

Viinan lisäksi Heikki oli koukussa lääkkeisiin, joita hän hamstrasi sieltä täältä. Yksi lääke reagoi alkoholin kanssa niin, että Heikki luuli kuolevansa.

– Sydän hakkasi kiivaasti, ja olin punainen kuin rapu. Jos minulla olisi huono sydän, se olisi ollut viimeinen lyönti. Ei siinä auttanut muu kuin odottaa, että kohtaus menee ohi.

Käännekohta elämässä

Työt tehtaassa loppuivat. Kun puistonpenkillä makailevasta Heikistä tuli virkavallalle tuttu näky, poliisi ei enää vienyt häntä putkaan, vaan suoraan terveyskeskukseen.

– Maksani oli huonossa kunnossa, ja aloin kellertää. Tuli kauhea olo, ja aamuisin oksentelin vihreää sappea, Heikki kuvailee.

Nuori mies joutui sairaalahoitoon. Hoitajat etsivät pillereitä hänen patjansa alta, ja niitähän löytyi aina. Lisäksi Heikki sairastui masennukseen ja jäi eläkkeelle.

– Olin niin huonossa kunnossa, että sairaalan henkilökunta arveli, etten elä edes 40-vuotiaaksi.

Hoitajien sanat panivat Heikin miettimään. Hän ajatteli ja rukoili. Voisiko edessä siintää toisenlainen tulevaisuus?

Uusi alku uudessa kotikunnassa

Heikki päätti, että on vaihdettava paikkakuntaa. Hän soitti anopilleen, ja tiedusteli vapaita asuntoja. Samasta rapusta löytyi tyhjillään oleva kämppä, jonne Heikki muutti vaimonsa kanssa. Heikki ei kertonut lähdöstään edes vanhoille ryyppykavereilleen.

– Vain yksi Simo tiesi muutosta. Kun kaverit kuppilassa ihmettelivät, kuka puuttuu, Simo kertoi minun kuolleen.

Uudessa kotipaikassaan Heikki marssi mielenterveystoimistoon, tavoitteenaan päästä kaikin keinoin eroon viinasta. Hän tapasikin tomeran lääkärin, jonka kanssa hänelle syntyi luottamuksellinen suhde.

– Minä luotin häneen ja hän minuun. Ei alkoholisteihin voi heti luottaa, mutta puolen vuoden päästä lääkäri totesi, että tämä Heikki taitaa olla tosissaan.

Selkäsairautensa vuoksi Heikillä oli vahva lääkitys. Lääkäri huomasi, että hermosärkyyn määrätyt tabletit olivat huumaavia ja vaihdatti ne. Lääkärin valvonnan alla Heikki pystyi pikku hiljaa vähentämään muitakin lääkkeitään.

Anopin lisäksi paikkakunnalla ei ollut ketään tuttuja, joten Heikki pystyi aloittamaan puhtaalta pöydältä. Kapakkaan hän ei ole astunut jalallaankaan. Sen sijaan hän rupesi käymään kirkossa, ja kuuluu nykyisin helluntaiseurakuntaan.

Kiitos vaimolle

Nyt 61-vuotias Heikki on kuullut, että kaikki hänen kaverinsa ovat jo kuolleet, viinaan. Itse hän on ollut neljä ja puoli vuotta kuivilla.

– Hoito ei ollut helppo. Mutta täytyi vain ottaa päämäärä ja nöyrtyä, Heikki toteaa.

Enää Heikin ei edes tee mieli alkoholia. Hän tietää kuitenkin, että tippaakaan ei saa ottaa, jos meinaa pysyä raittiina.

– Entistä alkoholistia ei ole. Jos ihminen on alkoholisti, hän on sitä lopun ikänsä.

Taistelutahtoa on pönkittänyt myös voimakas vaimo, joka on pysynyt Heikin rinnalla jo 40 vuotta. Heikki on siitä hyvin kiitollinen, sillä toisinkin voisi olla. Ystävien vaimot eivät kestäneet ryyppäämistä, vaan lähtivät lätkimään. Kaveripiirissä tehtiin paljon itsemurhia.

Raittiudesta ei ole tullut hyvä mieli pelkästään Heikille. Vaimo on nauttinut pariskunnan yhteisistä ulkomaanmatkoista, kun alkoholi ei ole enää kuulunut matkaseurueeseen. Nykyään vaimo sairastelee. Mutta vaimon sukulaiset ovat mielissään, kun Heikki pystyy toimimaan hänen omaishoitajanaan.

– Nyt on hyvä herätä aamulla, kun ei ole krapulaa ja rakas vaimo on vieressä, Heikki toteaa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat