Voiko allergikko tai astmaatikko pitää lemmikkiä, onko allergisoimattomia rotuja olemassa? Allergianeuvoja perkaa myytit

Onko allergia tai astma este lemmikin pitämiselle? Ovatko jotkut koirarodut todella allergisoimattomia? Entä vaikuttaako lemmikin karvapeite tai makuuhuoneesta sulkeminen allergisoitumiseen? Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa kertoo.

Voiko astmaatikko pitää lemmikkiä?

Tähän ei voi antaa yleistä ohjetta. Asia on yksilökohtainen. Jos astma on hyvässä tasapainossa eikä muutu lemmikin takia sen kummemmaksi, niin pääsääntöisesti lemmikin pitämiselle ei ole mitään estettä.

Astma ei tarkoita, että olisi allergisoitunut eläimille. Nykyään mennään mieluummin oireiden mukaan kuin lähdetään välttämisen tielle. Toki astmaatikot ovat keuhkoputkiston tulehduksellisen tilan takia herkempiä reagoimaan erilaisille pölyille, hajuille ja ärsykkeille.

Jos astmaoireet pahenevat ja tarvitaan isoja lääkemääriä, jatkoa lemmikin kanssa on mietittävä tapauskohtaisesti. Mikäli pahenemisvaihe pitkittyy eivätkä oireet helpotu lääkkeillä, neuvotaan luopumaan lemmikistä.

Pitääkö eläinallergisen luopua lemmikistään?

Urani alussa 20 vuotta sitten vanhat hoitajat ohjeistivat, että oli ihmisellä mikä allergia tahansa – vaikka ruoka- tai siitepölyallergia –, niin koira saa lähteä. Nyt ymmärretään, että lemmikki kuuluu perheeseen. Ehdottomuuden sijaan puhutaan enemmän siitä, että sietokyky kehittyy lemmikin kanssa eläessä.

Lääkkeet ovat hyvä apu. Niitä pitääkin käyttää, sillä hoitamaton allerginen nuha lisää astman kehittymisen riskiä.

Toki aina täytyy ottaa huomioon oireiden luonne. Jos eläinallerginen joutuu käyttämään säännöllisesti allergialääkkeitä isoilla annoksilla eivätkä ne tunnu helpottavan oireita, silloin on syytä luopua lemmikistä.

Vaikuttaako lemmikin karvaisuus tai karvattomuus allergisoitumiseen?

Karvoituksella ei ole merkitystä. Allergian aiheuttaa yleensä nimenomaan eläimen hilse, joten on ihan sama, onko lemmikki pitkäkarvainen tai vaikka karvaton.

Sekin on harhakuvitelmaa, että pienikokoinen eläin ei allergisoisi kovin herkästi. Pienlemmikeille – jyrsijöille, kaneille ja marsuille – herkistytään itse asiassa nopeammin kuin kissalle tai koiralle.

Voiko allergisoitumista ehkäistä estämällä lemmikiltä pääsyn makuuhuoneeseen?

Allergisoivan pölyn määrä kyllä vähenee tällä tavalla hieman, mutta pöly on niin hienojakoista, että sitä menee joka tapauksessa ovien alta lattialistoihin asti. Etenkin kissan jäljiltä allergeeneja saattaa löytyä sellaisestakin asunnosta, jossa ei ole ollut kissaa vuoteen–kahteen.

Onko allergisoimattomia koirarotuja olemassa?

Ei. Tämä on myytti, jota olen 20 vuotta allergioiden parissa töitä tehneenä käynyt läpi neuvontapuheluissa ja ohjauskäynneillä lähes päivittäin.

Kaikki koirat allergisoivat yhtä lailla, olivat ne sitten karvattomia tai vähähilseileviä. Yksilöllisiä eroja toki on, mutta nuo erot ovat enemmänkin rodun sisällä kuin rotujen välissä. Hypoallergisia koiria ei ole olemassakaan.

Paljon kuulee sitäkin, että naapurin koirasta tulee ihan mielettömät oireet, mutta omasta ei minkäänlaisia. Siinä on tapahtunut niin sanottu luonnollinen siedättyminen sille omalle koiralle.

Valitettavasti luontaiselle siedättymiselle ei voida määrittää mitään tiettyä ”raja-arvoa”, sillä kaikki ovat sen suhteen yksilöitä. Ehkä siihen tarvitaan yksi, kaksi tai viisi koiraa. Eettisessä mielessä tutkimuksia tietyn ihmistyypin sietämästä allergeenimäärästä ei voida lähteä tekemään. On mahdotonta suositella, että kun otat kaksi tämän kokoista ja rotuista koiraa, niin silloin juuri sinulla tapahtuu luonnollinen siedättyminen.

Miten kodista tehdään allergiaystävällinen?

Huomenta Suomi vieraili joulukuussa 2014 allergiaystävälliseksi rakennetussa kodissa ja haastatteli samalla sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjästä.

Lue myös:

    Uusimmat