Verenpainetauti vähentynyt rikkaissa maissa ja yleistynyt köyhissä

Verenpainetauti oli vielä takavuosina varakkaiden länsimaiden ongelma, mutta vuosikymmenten kuluessa tilanne on muuttunut. Nykyään verenpaineen kohoaminen on mittava terveysongelma varsinkin köyhemmissä maissa eteläisessä Aasiassa ja Afrikassa, mutta myös Itä- ja paikoin Keski-Euroopassa.

Samansuuntaisiin tuloksiin päädyttiin muutama kuukausi sitten tutkimuksessa, joka perustui lähes miljoonan ihmisen terveystietoihin 90 eri maasta. Tutkimuksessa verrattiin vuosia 2000 ja 2010. Nyt julkaistu tutkimus on tätäkin kattavampi, sillä se perustuu yli 19 miljoonan aikuisen verenpainetietoihin 200 maasta vuosilta 1975–2015.

Vaikka varakkaiden maiden verenpaineongelmat ovat tasaisesti vähentyneet vuosien varrella, verenpainetautia potevien globaali kokonaismäärä on kasvanut 90 prosenttia 40 vuoden aikana. Vuonna 1975 verenpainetautisia oli arviolta 600 miljoonaa, kun vuonna 2015 luku oli jo 1,1 miljardia. Pitkälti köyhissä ja keskituloisissa maissa tapahtunut lisäys johtuu väestönkasvusta ja väestön ikääntymisestä.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä, ja ne tarjoavat poikkeuksellisen kattavan kuvan verenpainetaudin esiintyvyydestä käytännössä kaikissa maailman maissa.

Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli yhdeksän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Suomessa verenpainetautia potee noin puolet miehistä ja kolmannes naisista. Noin puoli miljoonaa suomalaista on verenpainelääkityksellä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat