Verenpainelääkkeistä yskää ja jalkojen palelua? Lääkäri vastasi katsojien kysymyksiin

Studio55.fi-ohjelmassa viime viikolla vieraillut ylilääkäri, kardiologian erikoislääkäri Mikko Syvänne Suomen Sydänliitosta kertoi lähetyksessä korkean verenpaineen vaaroista. Hän vastasi myös katsojien kysymyksiin verkkovieraanamme – lue, miten!

Syön kolmea verenpainelääkettä, kyseiset lääkkeet ovat Hypoloc 5mg , Losatrix Comp 100 mg25mg ja Amlodipin Orion 10 mg . Kysyisin kovasta kuivasta yskästä , voiko joku edellisistä lääkkeistä aiheuttaa sen? On todettu verenpaineen aiheuttajaksi lisämunuaisen kasvu.

T:Yskästä kärsivä

Mikään näistä ei ole tyypillinen yskän aiheuttaja (ACE:n estäjä). Losatrix on sen lähisukuinen, mutta ensisijaisesti harkitsisin muita yskän syitä.

Minulla on diabetes. Olen saanut myös verenpaineläkkeen. Jalkani palelevat. Lääke on Candesartan. Auttaako vaihto ja mihin?

T:Osku

Candesartania ei voi syyttää jalkojen palelusta. Tämä liittynee verenkiertoon.

Voiko tyroksiinin, kolestroli- ja verenpainelääkkeen ottaa yhtäaikaa? Vai tuleeko siitä jotain yhteisvaikutuksia?

T:Maj-Lis64

Voi ottaa yhtäaikaa.

Minulla on jatkunut kuiva yskä kesästä alkaen. Voivatko nauttimani verenpainelääkkeet Atacand Plus 16,5mg12,5 mg ja Amplodipin Orion 10 mg olla syyllisiä tähän?

T:Kari60

Mikään käyttämistäsi lääkkeistä ei kuulu ns. ACE:n estäjiin, joiden tyypillinen sivuvaikutus on yskä. Jos ajallinen yhteys Atacandiin on vahva, voi kokeilla sen tauottamista. Ensisijaisesti pohtisin kuitenkin muita yskän syitä.

Kuuluuko Zanidip niihin lääkkeisiin, jotka voivat aiheuttaa kuivaa yskää? Itse otan nykyisin Zanidip 10mg ja Diurex Mite tabletin päivittäin, aiemmin mukana oli myös Cardace. Minulla on ollut outoa yskää todella kauan, jota aletaan nyt tutkimaan terveyskeskuksessa. Cardacen jätin pois jo viime vuoden puolella, koska verenpaineeni oli alentunut, se on nykyään n. 12080. Olen 57 v. Kiitos!

T:Merja

Zanidip ei aiheuta iskää. Cardace voi sitä tehdä, mutta tuskin on syypää, jos yskä jatkuu sen lopettamisesta huolimatta.

Kummasta kädestä mittaan?

Onko väliä, kummasta kädestä verenpaineen mittaa, onko vain vasen käsi se oikea?

T:pirjo

Olisi hyvä mitata joskus kummastakin kädestä ja varmistua, ettei käsien välillä ole suurta eroa. Sen jälkeen mittauskäsi on käytännön kysymys. Oikeakätisen on yleensä luontevampaa mitata vasemmasta.

Miten kireälle mansetti pitää laittaa? Jos on kireämpi, tulee isompi lukema, ja vähän löysemmällä tulos on matalampi. Ohjeessa kaksi sormea väliin.

T:mamma 70

Juuri ohjeen mukaan. On myös huolehdittava, että mansetiin leveys on sopiva suhteessa olkavarren paksuuteen. Liian kapea mansetti antaa keinotekoisen korkeita painelukemia.

Onko verenpainemittareilla eroa? Onko lukema luotettava myös ranteesta mitattavalla mittarilla?

T:miettinyt asiaa

Rannemittareissa on enemmän virhelähteitä. Suositus on käyttää olkavarsimittaria, ellei esim. olkavarren turvotus ole tälle esteenä. Ranteesta mitattaessa käden asento (sydämen tasolla) on tärkeä.

Lääkärini suosittelee mitattavaksi samalla kerralla paine eri asennoissa. Miksi paine eroaa esimerkiksi seisten ja istuessa? Otetaanko eri asentojen keskiarvo kirjattavaksi luvuksi?

T:Seniori

Keskiarvot otetaan istuen mitatuista paineista. Pystymittauksilla halultaan varmistua, ettei verenpaine laske haitallisen paljon seisoma-asennossa.

Otetaanko aamumittaus ennen lääkkeenottoa?

T:eija 65

Kyllä se on suositeltava käytäntö.


Studio55.fi


Jäikö kysymyksesi ilman vastausta? Klikkaa kuvaa ja katso video – mitä muuta Mikko Syvänne kertoi verenpaineesta?

Lue myös:

    Uusimmat