Vaivaatko muhkurat jaloissa? Näin suonikohjuista voi päästä eroon

Suonikohju on pintalaskimojen vajaatoimintaa. Silloin laskimoissa olevat läpät eivät toimi, ja sen seurauksena veri virtaa väärään suuntaan, alaspäin.

– Suonikohjut ovat näkyviä kohjuja. Niiden hoidossa tärkeintä on saada väärään suuntaan virtaava veri eliminoitua. Toinen asia on kohjujen poistaminen. Reidessä kulkevan pintalaskimon virtaus pitää saada suljettua tavalla tai toisella, kertoo verisuonikirurgian erikoislääkäri Pekka Aho.

Sulkemiseen on kaksi vaihtoehtoa. Virtaus voidaan sulkea ottamalla suoni pois tai tukkimalla suoni. Suoni voidaan tukkia vaahtohoidolla, jolloin suonta pyritään vaurioittamaan, jotta se menee tukkoon. Vaahtohoito on yksinkertaisin toimenpide.

Toinen vaihtoehto on suonensisäiset lämpöenergiaan perustuvat laitteet, joista yksi on laser- ja toinen on mikroaaltoihin eli lämpöaaltoihin perustuva laite. Lämpöenergian avulla suonen sisäpuolta poltetaan niin, että suoni menee tukkoon.

– Suonen tukkimisella poistamme kohjujen syntymisen syyn. Vaahtohoidossa kohjut katoavat itse ajan kuluessa, mutta jos taipumusta kohjuihin on, ne voivat uusiutua.

Suonikohjujen oireet

Vaikka suonenvetoa pidetään yhtenä suonikohjujen oireena, eivät suonenvedot automaattisesti tarkoita suonikohjuja. Suonikohjut näkyvät, ja tavallisin ongelma kohjujen suhteen on kosmeettinen, eli se että kohjut ovat ruman näköisiä.

– Valtaosa suonikohjuista ei ole ollenkaan vaarallisia, eikä niistä ole terveydellistä haittaa. Usein kohjuja halutaankin hoitaa niiden rumuuden takia, toteaa Aho.

– Jos kyseessä on pelkkä kosmeettinen haitta, silloin katsotaan, ettei sitä ole syytä hoitaa yhteiskunnan varoin. Se on ihan sama kuin mikä tahansa muu kosmeettinen kirurgia.

Kohjun aiheuttamia oireita ovat kipu kohjun kohdalla, sen kipeytyminen rasituksessa ja raskas tunne jalassa. Jos tilanne pahenee, lopulta suonikohjun kohdalle voi tulla myös ihomuutoksia.

– Joskus kohjun kohdalle tulee rusehtavaa väriä, ja iho muuttuu kovaksi siitä kohtaa. Jos se vain pahenee, siihen voi syntyä haava. Tämä on kuitenkin harvinaista. Jos säären ihomuutos tai ihottuma kutisee, nse voi olla ensioire suonikohjuista ja merkki siitä, että kannattaa hakeutua hoitoon, opastaa Aho.

Suonikohjupotilaita on Suomessa lukematon määrä, eikä kaikkia pystytä hoitamaan. Lääkärit joutuvat tekemään rajauksia, ja ensisijaisina hoidettavina ovat hankalaoireiset potilaat.

Näin tutkitaan

Suonikohjujen hoidot ovat kokeneet mullistuksen viime vuosina.

– Kirurgit jotka hoitavat suonikohjuja, ovat opetelleet ultraäänilaitteen käytön. Sillä nähdään, mikä suoni on terve ja mikä sairas, ja sen lisäksi pystytään kartoittamaan kokonaiskuva, kertoo Aho.

Onkin hyvin yleistä, että ultraäänellä tutkiva lääkäri myös tekee toimenpiteen, oli kyseessä sitten vaahto- tai laserleikkaus. Laser ei käy kaikille, sillä se sopii tietyntyyppisiin suoniin.

– Meidän täytyy ultraäänellä tutkia, mikä on paras hoitomuoto potilaalle. Nyt on melkein vanhanaikaista tehdä leikkausta, jos ei itse ole tehnyt ultraäänitutkimusta.

Kuvat: Colourbox

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat