Vaihtelevasta verenpaineesta pitäisi huolestua siinä missä korkeastakin

Korkea verenpaine on tunnettu sydän- ja verisuonitautien riskitekijä, mutta lääkäreiden kannattaisi seurata myös verenpaineen vaihtelua. Tuoreen tutkimuksen mukaan verenpaineen vaihtelu on sydänriskitekijä riippumatta siitä, miten korkea potilaan verenpaine on.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat 41 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin. Niiden perusteella verenpaineen suuri vaihtelu suurentaa sydän- ja verisuonitautioireiden, kuten sydäninfarktien ja aivoverenkiertohäiriöiden riskiä sekä todennäköisyyttä menehtyä niihin.

Sydänriskit liittyvät varsinkin verenpaineen pitkäaikaisvaihteluun, joka havaitaan lääkärin vastaanotolla tehdyissä mittauksissa. Myös kotimittauksissa tai kannettavalla mittarilla saatujen verenpainelukemien lyhytaikaisempi vaihtelu ennustaa suurempaa sairastumisriskiä, mutta yhteydet ovat epäselvempiä.

Tulokset viittaavat siihen, että verenpainepotilaiden sairastumisriskejä ei välttämättä kannattaisi arvioida vain verenpaineen korkeudella. Tarkemman kuvan voi saada tarkastelemalla lisäksi mittaustulosten pitkäaikaisvaihtelua.

On myös mahdollista, että osa potilaista on verenpaineen vaihtelun takia suuremmassa sairastumisvaarassa kuin pelkästä verenpainelukemasta voi päätellä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat