Uniapnean hoito ei suojaa sydänoireilta

Uniapneaa potevat sairastuvat tavallista herkemmin sydän- ja verisuonitauteihin. Sydänriskit eivät näytä katoavan uniapnean hoitamisen myötä.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa 2 700 obstruktiivista uniapneaa ja sydän- ja verisuonitauteja sairastavaa potilasta satunnaistettiin joko saamaan tavallista hoitoa ja CPAP-ylipainehengityshoitoa tai pelkkää tavanomaista hoitoa. Potilaat olivat 45–75-vuotiaita.

CPAP-hoidossa potilas pitää öisin naamaria, johon ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa. Tämä pitää ahtautuvat ylähengitystiet auki ja estää uniapneaan kuuluvat hengityskatkokset.

Potilaita seurattiin vajaan neljän vuoden ajan. Vaikka CPAP-hoitoa saaneiden uniapneaoireet vähenivät ja heidän olonsa parani, hoidolla ei ollut vaikutusta sydänoireisiin. Sydäninfarktit, aivoverenkiertohäiriöt, sydämen vajaatoiminta, rasitusrintakipu sekä sydänperäiset kuolemat olivat yhtä yleisiä kummassakin ryhmässä riippumatta heidän saamastaan hoidosta.

Tulokset vahvistavat CPAP-hoidon auttavan uniapneapotilaita, mutta sydänoireiden ja sairastumisten ehkäisyssä heidän kannattaisi luottaa perinteisempiin keinoihin, kuten lääkityksiin ja elämäntapamuutoksiin. Havainnot olisi silti hyvä varmistaa pidemmissä tutkimuksissa, sillä on mahdollista, että sydänoireiden vähentyminen näkyy vasta myöhemmin.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat