Uniapnealla ja sydänoireilla ikävä yhteys

Uniapnea on yhdistetty sydänoireisiin jo aikaisemmin. Uudet tulokset vahvistavat ja laajentavat näyttöä erityisesti pallolaajennuspotilaiden osalta.

Pallolaajennuksessa sydän- ja verisuonioireiden takia olleet sairastuvat uudelleen tai menehtyvät oireisiinsa tavallista todennäköisemmin, jos he potevat myös uniapneaa.

Japanilaistutkijoiden havainnot perustuvat 240 pallolaajennusoperaatiossa olleen sydänpotilaan kuusivuotiseen seurantaan. Potilaista noin puolet poti uniapneaa eli heillä oli yöllisiä, unenaikaisia hengityskatkoksia.

Uniapneaa potevat sairastuivat seurannan aikana muita potilaita todennäköisemmin uusiin oireisiin, kuten sydänkohtaukseen, aivoverenkiertohäiriöön tai sydämen vajaatoimintaan. Jokin näistä oireista oli 21 prosentilla uniapneapotilaista, kun muista potilaista sairastui vain 8 prosenttia. Myös uniapneapotilaiden kuolleisuus oli suurempaa seurannan aikana.

Japanilaisten tulokset laajentavat tutkimusnäyttöä uniapneaan liittyvistä sydän- ja verisuonioireiden riskeistä ja osoittavat niiden ulottuvan myös pallolaajennuspotilaisiin.

Tutkimusten mukaan ainakin osa terveysriskeistä katoaa tai pienenee uniapnean hoidon myötä. Uniapneaa hoidetaan yöllisellä CPAP-ylipainehengityshoidolla. Siinä potilas pitää öisin naamaria, johon ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa. Tämä pitää ahtautuvat ylähengitystiet auki ja estää uniapneaan kuuluvat hengityskatkokset.

Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Voisiko väsymyksesi johtua uniapneasta?

Dosentti, unilääketieteen asiantuntija Henri Tuomilehto perehdytti uniapneaan Studio55.fi-lähetyksessä elokuussa 2013.

Voisiko väsymyksesi johtua uniapneasta? 26:26

Lue myös:

    Uusimmat