Tyypin 2 diabeetikko voi päästä eroon lääkkeistä – näin se onnistuu

Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Tällä kertaa haluttiin tietää, onko mahdollista, että tyypin 2 diabeetikko voisi lopettaa lääkityksen ja pärjätä ruokavaliolla. Alla Kiminkisen vastaus.

Tässä singahdetaan tyypin II diabeteksen ytimeen. Taudin taustalla on geeniperimä sekä epäedulliset elämisen tavat (lihominen, liikkumattomuus). Geenejä ei voi vielä vaihtaa, mutta lihomiseen ja liikkumattomuuteen liittyy paheneva insuliinin tehoamattomuus (insuliiniresistenssi). Suomalaisessa briljantissa tutkimuksessa on vuosituhannen alkajaisiksi osoitettu, että elämisen tapoja korjaamalla voidaan tyypin II diabetesta ehkäistä tai vähintäänkin siirtää. Ydinasiat ovat laihtuminen ja liikkuminen!

Kutsun tätä fysiologian palauttamiseksi geeniperimäämme vastaavaksi. Se on tyypin II sokeritaudin hoito. Lääkkeitä on pakko käyttää, ellei fysiologian palauttaminen ota onnistuakseen.

Kovin lihavilla tyypin II sokeritautipotilailla on saatu hyviä tuloksia lihavuuskirurgialla, jolloin on voitu merkittävästi vähentää pitkäaikaisesti lääkitystä tai siitä kokonaan luopua. Vastaan siis kysymykseesi: jos onnistut palauttamaan fysiologiasi elämäntavoilla eikä tauti ole edennyt haiman insuliininerityksen suhteen liian pitkälle, on usein mahdollista luopua lääkkeistä ihan kokonaankin!

On surullista nähdä, miten jo yläasteikäisten lihoneiden ja liikuntaa harrastamattomien joukosta tapaa tyypin II sokeritautia tai sen esiasteita. Tällöin liikkumisen lisäys suorastaa romahduttaa insuliinitasot – toisin sanoen insuliiniresistenssi hellittää. Tämä nähtiin myös diabeteksen ehkäisytutkimuksessa: vaikka liikkuminen ei näkynyt puntarilla, se kuitenkin vähensi tyypin II diabeteksen puhkeamista noin 50 prosentilla. Paha harmaa rasva lähtee sisäelinten ympäriltä, keskivartalolta ja maksasta ja hiljainen tulehdus lientyy.

Liikkuminen on lääke! Sitä ei oikein voi pilleriksi puristaa. 

Lue myös:

    Uusimmat