Tupakka merkittävin keuhkoahtaumataudin syy – jo passiivinen altistus lisää oireita

Keuhkoahtaumatautia potevien oireet voivat pahentua, jos he altistuvat toistuvasti tupakansavulle. Tupakka on merkittävin keuhkoahtaumataudin aiheuttaja.

Tuoreen tutkimuksen perusteella kotonaan perheenjäsenen tupakoinnille altistuvien tauti oireilee enemmän ja heillä on myös enemmän vakavia oireiden pahenemisjaksoja kuin potilailla, jotka eivät altistu tupakalle. Myös vähäisempi altistus edeltävän viikon aikana liittyi oireiluun kuten yskään, hengityksen vinkunaan ja uniongelmiin.

Passiivinen tupakointi liittyi oireiluun etenkin potilailla, joiden ilmatiet eivät olleet vielä kovin ahtautuneet, jotka tupakoivat itsekin sekä ylipainoisilla potilailla. Tietokonekerroskuvauksessa passiivinen tupakka-altistus näkyi myös ilmateiden paksuuntumisena. 

Tulokset korostavat tupakoinnin haitallisuutta keuhkoahtaumapotilaille ja osoittavat myös passiivisen tupakka-altistuksen lisäävän oireita. Keuhkoahtaumatautia sairastavien olisikin hyvä pyrkiä välttämään kaikenlaista altistumista tupakalle.

Tulokset julkaistiin Thorax-lehdessä, ja ne perustuvat 1 600 keuhkoahtaumatautia sairastavan terveystietoihin. Potilaista 20 prosenttia altistui tupakalle kotonaan ja 27 prosenttia oli altistunut vähintään tunnin edeltävän viikon aikana.

Keuhkoahtaumatautia sairastaa 12 prosenttia yli 64-vuotiaista suomalaismiehistä ja 3 prosenttia naisista. Tupakoivista yli 64-vuotiaista miehistä keuhkoahtaumaa sairastaa yli kolmannes.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Lue myös:

    Uusimmat