Tuore tutkimus: Liikunta ehkäisee ainakin kolmeatoista syöpää

Liikunta voi ehkäistä luultua useampaa syöpätyyppiä, tuore tutkimus osoittaa. Sen perusteella ainakin kolmentoista eri syövän riski pienenee liikunnan avulla. Tulokset perustuvat 12 tutkimuksen ja 1,4 miljoonan potilaan tietoihin.

Kun tutkijat ryhmittelivät osallistujat heidän harrastamansa vapaa-ajan liikunnan perusteella, paljon vapaa-ajan liikuntaa harrastavien riski sairastua mihin tahansa syöpään oli pienempi kuin osallistujien, jotka eivät harrastaneet liikuntaa juuri lainkaan. Tutkimuksiin osallistuneilla todettiin yhteensä 187 000 syöpää keskimäärin yksitoistavuotisten seurantojen aikana.

Paljon liikkuvien riski sairastua ruokatorven karsinoomaan oli yli 40 prosenttia pienempi ja maksasyöpään ja keuhkosyöpään 30 prosenttia pienempi kuin liikuntaa vain vähän harrastavien. Munuaissyövän, mahansuu- ja kohdun limakalvon syövän sekä myelooisen leukemian ja pahanlaatuisen myelooma-luuydinsyövän riski oli heillä puolestaan noin 20 prosenttia pienempi. Myös paksusuolisyöpä, pään ja niskan syövät, peräsuolisyöpä, virtsarakkosyöpä ja rintasyöpä olivat paljon liikkuvilla harvinaisempia.

Osa yhteyksistä heikkeni, kun analyysissa huomioitiin osallistujien painoindeksi ja mahdollinen lihavuus, mutta pääpiirteittäin tulokset pysyivät silti ennallaan. Tupakoinnin huomioimisen jälkeen liikunta ei enää vaikuttanut keuhkosyövän riskiin, mutta muilta osin tulokset eivät muuttuneet.

Yllättäen riski sairastua pahalaatuiseen melanoomaan oli liikuntaa harrastavilla suurempi kuin muilla, mutta yhteys havaittiin vain seuduilla, joissa aurinkoaltistus on suurta. Todennäköisesti melanoomat johtuivatkin suuremmasta altistumisesta auringonvalolle esimerkiksi lenkkeilyn tai ulkopelien seurauksena.

Tutkijoiden havainnot viittaavat vahvasti siihen, että liikunnan lisääminen voisi pienentää monien eri syöpätyyppien riskiä. Lisäksi vaikuttaisi siltä, että liikunnan hyödyt koskevat myös ylipainoisia ja tupakoivia. On silti mahdollista, että osa nyt liikuntaan liitetystä vaikutuksesta selittyy jollain muulla elämäntavalla, kuten ruokavaliolla tai muulla vastaavalla seikalla, jota ei tässä tutkimuksessa voitu huomioida.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Helppo jumppa nivelrikkoiselle – treenaa mukana!

Studio55.fi-lähetyksessä vieraina fysioterapeutit Minna Penttilä ja Sanna Korteniemi.

Jumppa nivelrikkoiselle – treenaa mukana! 7:19

Lue myös:

    Uusimmat