Tulehdus voi johtaa nivelrikkoon – tunnista oireet ajoissa!

Nivelrikkoa edeltää yleensä lievä niveltulehdus. Hoitoon kannattaa hakeutua jo varsinaisessa tulehdusvaiheessa, sillä jos sairaus etenee nivelrikoksi, sitä ei voida pysäyttää. Nivelrikon syitä ei vielä tiedetä.

Nivelrikko on krooninen nivelsairaus, jossa nivelen rustopinta alkaa rapautua ja uutta luuta kasvaa ruston viereen ja sen alle. Ulospäin tästä näkyvät kovat, luiset nivelet, jotka ovatkin yksi tapa tunnistaa nivelrikko.

– Nivelrikon voi tunnistaa sormien kärkinivelten paksuuntumisesta, kosketusarkuudesta tai ärhäkästä punotuksesta, vahvistaa HUS:in reumatologian ylilääkäri Riitta Luosujärvi.

– Ennen taudin puhkeamista nivelrikon tunnistaa kivuista. Tulehduksellisissa taudeissa nivelten kipu voi olla jatkuvaa, nivelrikosta on kyse silloin, kun kipu pahenee niveliä liikutettaessa ja rasituksessa.

Nivelrikon taustalla on usein lievä nivelen tulehdus. Niveltulehdus ei johda kaikilla nivelrikkoon: se voi myös parantua tai kehittyä joksikin muuksi reumataudiksi. Luosujärvi paljastaa, että  vielä ei tiedetä, mikä nivelrikon eriytymisen nivelrikoksi aiheuttaa. Hoitoon kannattaa kuitenkin hakeutua ajoissa, jos havaitsee sen oireita.

– Niveltulehduksen tunnistaa siitä, että nivel on arka ja pehmeästi turvonnut. Jos tulehtunutta niveltä painaa, se muljahtaa kuin vesi-ilmapallo.

Luosujärvi kertoo, että jos jo tulehdusvaiheessa hakeutuu lääkäriin ja sairaaseen niveleen annetaan varhaisessa vaiheessa kortisonipistos, sairauden etenemistä voidaan saada hidastettua ja joskus se saadaan jopa estettyä. Jos tulehdus ehtii kehittyä nivelrikoksi, kaikki hoito on oireenvaraista.

– Parantavaa hoitoa ei ole. Tärkein hoito on parasetamoli, jolla poistetaan kipua. Suurten nivelten pitkälle edenneen nivelrikon yksi tärkeä hoitomuoto on keinonivelleikkaus. Näitä leikkauksia ei yleensä tehdä pienten nivelten nivelrikolle. Joskus niveliä jäykistetään ja luupiikkejä voidaan hioa pois.

– On myös kokeiltu rustonsiirtoleikkauksia erityistilanteissa ja on saatu noissa valikoiduissa tapauksissa alustavasti hyviä tuloksia.

Oireet eivät tietenkään aina kerro nivelrikosta tai niveltulehduksesta. Esimerkiksi nivelrikolle tyypillistä uudisluuta voi Luosujärven mukaan syntyä myös silloin, jos luunsa on joskus murtanut ja myös nivelpsoriaasi muistuttaa nivelrikkoa sekä kroonista kihtiä.

– Nivelpsoriaasi muistuttaa ulospäin nivelrikkoa, mutta siihen liittyy myös ihottumaa ja tyypillisiä muutoksia kynsissä. Se näyttää röntgenkuvissa erilaiselta kuin nivelrikko. Sairauksien erottaminen on lääkärin tehtävä, Luosujärvi huomauttaa.

Ylitaipuvat nivelet riskitekijä

Nivelrikko ei periydy suoraan, vaan sen tausta on osin sattumanvarainen ja osin geneettinen. Luosujärvi kertoo joidenkin nivelrikon lajien periytyvän toisia todennäköisemmin.

– Esimerkiksi pienten nivelten vaikea nivelrikko osteoarthritis erosiva periytyy hyvin suurella todennäköisyydellä äidiltä tyttärelle. Myös rustoisen osan rakennevirhe, joka altistaa tukirangan nivelrikolle, on osittain periytyvää.

Vaikka elämäntavoilla ei voi juuri vaikuttaa nivelrikon puhkeamiseen, joitain asioita voi tehdä. Esimerkiksi ylipaino altistaa polvien nivelrikolle silloin, jos polvilla on taipumus kääntyä "pihtipolviksi", ja lihaskunnosta huolehtiminen auttaa nivelrikon ehkäisyssä. Sitä käytetään yhtenä jo puhjenneen nivelrikon hoitomuotona.

– Potilaan tulee huolehtia hyvästä yleis- ja lihasten kunnosta. Säännöllinen liikunta ja voimistelu ovat oleellisen tärkeitä. Voidaan myös käyttää erilaisia apuvälineitä turvamaan nivelen oikeaa kuormitusta. 

 Toinen nivelrikolle altistava tekijä on yliliikkuvat nivelet. Vaikka nivelrikko ei ole yleensä nuorilla tavallista, yliliikkuviin niveliin voi Luosujärven mukaan liittyä varhain alkava nivelrikko.

– Ihmisiä, joilla on yliliikkuvat nivelet, ohjeistetaankin välttämään ammatteja, joissa niveliin kohdistuu paljon tärinää tai joutuu olemaan paljon huonossa asennossa. Esimerkiksi rakennustyömaalla poraaminen ei ole hyväksi ihmiselle, jonka nivelet ovat yliliikkuvat.

Ihmiset, joilla on nivelrikko, oireilevat usein kylmässä. Luosujärvi selittää, että se johtuu uudisluupiikeistä: niiden päällä ei ole samoja suoja-rakenteita kuin terveellä luulla.

– Jos suojaava pinta otetaan pois, kipu tulee pienestäkin kolhusta, koska luun kalvo on kaikilla arka.

Studio55.fi/ Juulia Jaulimo

Mitä onkaan nivelrikko? Katso Studio55.fin tietopaketti parin vuoden takaa:

Lisää asiaa nivelrikosta luvassa maanantaina 10. maaliskuuta – muista katsoa!

Lue myös:

    Uusimmat