Tohtori Kiminkinen jyrähtää: Suomalaiset eivät arvosta vanhuutta

Tv:stä tuttu lääkäri Tapani Kiminkinen vaatii, että vanhustenhuoltojärjestelmämme pitäisi laittaa uusiksi. Vanhusten arvostamisessa ja hoitamisessa on paljon puutteita, joihin tulisi kiinnittää huomiota.

Myös vanhusten tulisi huomioida elintapansa oman terveytensä ylläpitämisessä. Liikuntaa ei pidä unohtaa elämän ehtoopuolellakaan, ja ravinnon tulee olla oikeanlaista.

Tapani Kiminkinen huomauttaa, että erityisesti eläkeläisten ravinnon tulee sisältää riittävästi energiaa, proteiinia ja yleisiä hivenaineita – juodakin pitää riittävästi. Lihasvoimaa voi lisätä joka iässä. Samoin aivotoimintaa voi aktivoida monipuolisesti: erityisesti musiikkiäly säilyy melko hyvin myös dementoituneella.

Enemmistö vanhuksista haluaisi asua kotonaan laitoshoidon sijaan, ja tämä pitäisi Kiminkisen mukaan heille myös mahdollistaa.

– Dementiapotilaat tarvitsevat valvontaa, mutta onko oikein, että heidät heitetään pellepuvuissa laitoksen sänkyyn? Kiminkinen tuohtuu.

– Heille oikeampi paikka olisi pieni, kodinomainen hoitokoti. Siellä vanhuksella voisi olla vaikka jokin lemmikkieläin.

Myös eläkkeellä huolehdittava terveydestä

Omilla elintavoillaan voi vaikuttaa siihen, kuinka kauan kotona pärjää. Kiminkinen kehottaa omaisia ottamaan enemmän vastuuta vanhemmistaan sen sijaan, että he sysäävät vastuun yhteiskunnalle.

Kiminkisen mukaan terveenkin tulisi käydä lääkärin tarkastuksessa noin kahden kolmen vuoden välein.

– Ensimmäinen oire, minkä esimerkiksi viherkaihi voi antaa, onkin jopa sokeus toisessa silmässä. Myös eteisvärinä on usein oireeton. Neljäsosa aivoinfarkteista on eteisvärinän aiheuttamia. Jos tunnistetaan eteisvärinä, voidaan infarkteja estää tehokkaasti, Kiminkinen toteaa.

Arvokas vanhuus?

– Vanhusten kunnioittamisen puute ja ymmärtämättömyys vanhuuden arvokkuutta kohtaan on nimenomaan suomalainen ilmiö, Kiminkinen toteaa.

Kiminkisen mukaan sota saattaa selittää tätä osaltaan: vanhusten arvostus laski, kun oli kiire nostaa Suomea pystyyn ja hoitaa sotakorvaukset nopeasti pois – vanhuksilla ei ollut enää niin suurta roolia yhteisöissä.

Studio55.fi/Erja Haverinen

Lue myös:

    Uusimmat