Tiesitkö? Näitä virheitä teet kuntoillessasi!

Kuntoilu ja kuntosaliharjoittelu ovat tärkeitä asioita läpi elämän. Oikeaoppinen urheilu tekee hyvää keholle, lihaksille ja mielelle. On kuitenkin hyvä muistaa, että väärin treenaaminen voi aiheuttaa vakavia vahinkoja.

CNN kokosi listan yleisimmistä kuntoiluun liittyvistä myyteistä, joihin on helppo uskoa, mutta joissa on hyvin vähän perää.

Sykemittari laskee polttamasi kalorit

Valmentaja ja kirjailija Mark Macdonald kertoo, että kalorien palaminen riippuu ruumiinrakenteesta. Jotkut koneet eivät edes kysy käyttäjän painoa tai sukupuolta. Jos olet mies ja kehossasi on 18 prosenttia rasvaa, poltat enemmän kuin nainen, jolla on 35 prosenttia rasvaa.

Naisten ei tulisi nostella painoja, koska heistä tulee liian lihaksikkaita

Entinen naispuolinen kehonrakentaja Alice Burron sanoo, että väite on tuulesta temmattu. Naisilla on liikaa estrogeenia, jotta he voisivat saada samanlaisia lihaksia kuin miehet.

Miehet rakentavat kehoaan ja lihaksiaan nopeammin, koska heillä on testosteronia. Naisten ei siis tarvitse pelätä painoja. Voimaharjoittelu auttaa vähentämään kehon rasvaa ja lisäämään lihasmassaa, ja se polttaa kaloreita tehokkaasti.

Paino määrittelee kaiken

Vasta-alkajat käyvät salilla ja punnitsevat itsensä joka päivä. Viikko toisensa jälkeen he huomaavat, ettei painolukema laske, ja sitten iskee kärsimättömyys.

– Ihmiset alkavat sanoa, että tämä on hyödytöntä, koska paino ei putoa. En saavuta mitään, kritisoi kirjailija Alex Hutchinson.

Kuntoilevat ja liikkuvat ihmiset ovat silti terveempiä kuin ennen kuntoilun aloittamista, koska riski sairastua esimerkiksi diabetekseen on laskenut, verensokeriarvot parantuneet ja lihaskunto kasvanut.

Nauti proteiinipirtelö treenin jälkeen

– Proteiinipirtelöt, -jauhot ja -patukat ovat huonolaatuista ruokaa. On parempi syödä oikeaa ruokaa, toteaa kunto-ohjaaja Mark Macdonald.

Proteiinituotteita on käsitelty enemmän, ja parhaimman proteiinin saakin ruoasta kuten kalkkunavoileivästä, kreikkalaisesta jogurtista ja pähkinöistä sekä hedelmästä.

Ei kipua, ei tuloksia

Yleinen käsitys on, että ihmisen tulee tuntea kipua läpi kuntoiluprosessin, jotta siitä on hyötyä, kritisoi Burron. Epämukavuuden tunne on ok, mutta jos kokee voimakasta kipua, se tarkoittaa sitä, että kyseessä voi olla vakavakin vamma.

Fiksu treenaaminen on tärkeämpää kuin kova treenaaminen.

Venyttely ehkäisee vammoja

Yhä useammat tutkimukset haastavat tämän juurtuneen oletuksen, jonka mukaan venyttely auttaa ehkäisemään vammojen syntymistä.

Esimerkiksi vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen jälkeen todettiin, että lihasten venyttely ei vähennä riskiä loukkaantua. Venyttely voi toki olla tärkeää niissä lajeissa, joissa vaaditaan venyvyyttä.

Jos käyn salilla, voin elää muuten miten tahansa

Kuntosali ei kumoa huonon ruokavalion vaikutuksia, joten kuntoilun ohella tulisi myös syödä hyvin. Lisäksi yhdysvaltalaistutkimusten mukaan salilla käynti silloin tällöin ei pelkästään riitä.

Yhdysvalloissa tutkittiin 123 000 tervettä ihmistä ja todettiin, että naiset, jotka käyttivät istumiseen enemmän kuin kuusi tuntia päivässä, kuolivat 40 prosentin todennäköisyydellä ennen naisia, jotka istuivat vähemmän. Miehet, jotka istuivat enemmän, olivat 20 prosentin todennäköisyydellä riskissä kuolla istumattomiin miehiin verrattuna.

On siis hyvä pitää huoli siitä, että liikkumista tulee harjoitettua pitkin päivää, sillä pelkkä kuntosalilla käynti ei takaa terveyttä.

Kuvat: Colourbox.com

Lähde: CNN

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat